MINISTRICA TURKOVIĆ OBJAVILA VAŽNU INFORMACIJU: "EU osuđuje blokadu institucija i traži od BiH ispunjavanje..."

...14 ključnih prioriteta.

  • Vijesti

  • 18. Okt. 2021  18. Okt. 2021

  • 6

Bisera Turković, zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine objavila je važnu informaciju na svom Twitter profilu.

"Izuzetno važni zaključci Europskog vijeća. Podrška izvršnom mandatu EUFOR-a u BiH. EU osuđuje blokadu institucija BiH i traži ispunjavanje 14 ključnih prioriteta. Uvjerena sam da uz političku volju ključnih aktera te obaveze možemo ispuniti za tri mjeseca", poručila je Turković.

Kako su istakli na svojoj zvaničnoj stranici, Europsko vijeće ponavlja svoju nedvosmislenu posvećenost evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene i suverene zemlje. Vijeće duboko žali zbog produžene političke krize u zemlji i osuđuje blokadu državnih institucija.

Pozivaju sve političke lidere da se odreknu provokativne retorike i djelovanja s podjelama, uključujući preispitivanje teritorijalnog integriteta zemlje, te ulože zajedničke napore u ispunjavanje 14 ključnih prioriteta utvrđenih u Mišljenju Komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, koje je odobrilo Vijeća 2019. godine, a u skladu s interesom svih građana za napredak prema Europskoj uniji.

Vijeće pozdravlja kontinuirano prisustvo operacije Althea, koja se, nakon Strateških pregleda 2017. i 2019. godine, preusmjerila na svoj osnovni mandat pružanja podrške vlastima Bosne i Hercegovine u održavanju sigurnog i zaštićenog okruženja (SASE), zasnovanog na čvrstom model prediktivne inteligencije. Istovremeno, Operacija nastavlja s provedbom drugih zadataka koji proizlaze iz Općeg okvirnog sporazuma za mir (GFAP), kao i kolektivne obuke s Oružanim snagama Bosne i Hercegovine (OSBiH).

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...