DIPLOMATSKI USPJEH BiH: Edin Vranj pušten iz pritvora!

Prema pouzdanim informacijama "Slobodne Bosne", puštanju Vranja iz srbijanskog pritvora prethodila je diplomatska aktivnost zvaničnika iz Sarajeva. 

  • Vijesti

  • 18. Okt. 2021  18. Okt. 2021

  • 8

"Upravo sam obaviještena od otpravnika poslova Ambasade BiH u Beogradu da je Edin Vranj pušten iz pritvora. Pozdravljamo ovu odluku Republike Srbije te namjeru da se predmet ustupi bh. pravosuđu", napisala je ministrica vanjskih poslova BIH Bisera Turković na svom Facebook profilu. 

"Saradnja dva tužilaštva u procesuiranju ratnih zločina je neophodna ukoliko želimo normalizaciji stanja. U tom pravcu očekujemo i postupanje i u slučajevima Osmanović i Mujanović! Vrijeme je da u pogledu regionalne saradnje pređemo sa riječi na dijela", dodala je Turković. 

Prema pouzdanim informacijama "Slobodne Bosne", puštanju Vranja iz srbijanskog pritvora prethodila je diplomatska aktivnost zvaničnika iz Sarajeva. 

Aleksandar Vučič, predsjednik Srbije rekao je prije nekoliko dana da je Srbija spremna da Bosni i Hercegovini ustupi predmete protiv državljana BiH osumnjičenih za ratne zločine te da je to "jednostrani čin prijateljstva i poruka mira i saradnje, te da u vezi sa tim u Srbiji više ne postoje tajne optužnice". 

"To je naša jednostrana inicijativa. Naši tužioci razgovarat će sa tužiocima iz BiH, ali mi želimo da pošaljemo poruku mira i saradnje ljudima u BiH, prije svega Bošnjacima i pojedinim Hrvatima", rekao je Vučić novinarima, nakon što se vratio iz Turske gdje je, između ostalog, s predsjednikom Erdoganom razgovarao i o krizi u odnosima Beograda i Sarajeva nastaloj zbog hapšenja Vranja. Kao što je poznato, članovi Predsjedništva BiH, Željko Komšić i Šefik Džaferović, u znak protesta zbog hapšenja Vranja odbili su sudjelovati na Beogradskom summitu nesvrstanih.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...