NIJE OPRAVDANO FINANSIJSKOM DOKUMENTACIJOM: Kćerki osuđenog ratnog zločinca i funkcionerima stranke isplaćeno više od 40.000 KM…

Revizori su naveli da je stranka te isplate u finansijskom izvještaju iskazala kao troškove neproizvodnih usluga u iznosu od 49.618,78 KM.

  • Vijesti

  • 19. Okt. 2021  19. Okt. 2021

  • 1

Laburistička stranka Bosne i Hercegovine tokom 2019. godine isplatila je više od 40.000 KM predsjednici Elviri Abdić Jelenović, kćerki Fikreta Abdića, načelnika Općine Velika Kladuša i osuđenog ratnog zločinca, te funkcionerima te stranke, što nije opravdano finansijskom dokumentacijom.

Kako se navodi u izvještaju Službe za reviziju finansiranja političkih stranaka Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIKBiH), stranka je na osnovu Odluke o naknadi troškova o obnašanju funkcije predsjednice isplatila sredstva u iznosu od 27.500 KM.

- Isplate su vršene mjesečno u iznosima od 2.500 KM. U spomenutoj odluci, koju je potpisala sama predsjednica stranke, navedno je da se neće vršiti mjesečni obračun troškova, te da će se mjesečne isplate sredstava evidentirati kao trošak stranke u cjelokupno isplaćenom iznosu – navodi se u izvještaju.

Na isti način, odnosno bez obračuna troškova, isplaćena su sredstva u iznosu od 13.000 KM za dva fizička lica, funkcionera političke stranke.

- Utrošak sredstava u iznosu od 40.500 KM, koja su isplaćena predsjednici i funkcionerima stranke, nije pravdan finansijskom dokumentacijom, te stoga nije moguće utvrditi da li su sredstva utrošena za finansiranje isključivo stranačkih aktivnosti, odnosno za ostvarivanje ciljeva političke stranke. Na spomenute isplate politička stranka je obračunala i uplatila porez i doprinose na lična primanja, u iznosu od 9.118,78 KM – stoji u izvještaju.

Revizori su naveli da je stranka te isplate u finansijskom izvještaju iskazala kao troškove neproizvodnih usluga u iznosu od 49.618,78 KM.

- U skladu sa računovodstvenim propisima i odredbama člana 12. stav (1) i (4) Zakona o finansiranju političkih stranaka, stranka je bila obavezna utvrditi koje troškove su napravili spomenuti funkcioneri i u kom iznosu, te ih u finansijskom izvještaju, u skladu sa odredbama člana 22. Pravilnika prijaviti po vrstama i u ostvarenom iznosu svakog troška pojedinačno - istakli su.

Osim toga, uvidom u finansijsku dokumentaciju, utvrđeno je da je stranka izvršila plaćanje računa u ukupnom iznosu od 1.853,89 KM za nabavku: odjevnih predmeta u iznosu od 198 KM, poljoprivrednih alata i poljoprivrednih sjemena u vrijednosti od 217,56 KM, prehrambenih proizvoda u vrijednosti od 1.438,33 KM, piše Faktor.

- Također, Laburistička stranka BiH je 12.06.2019. godine, zaključila ugovor sa fizičkim licem Elvisom Pehlićem o kupovini 200 kg i 850 grama svježeg pilećeg mesa, te po tom osnovu isplatila sredstva u iznosu od 1.205,10 KM. Za ove nabavke nije utvrđeno da su predviđene programom utroška sredstva političke stranke. Takođe nije utvrđeno u koju svrhu su nabavke izvršene.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...