MINISTRICA TURKOVIĆ: „Izvještaj EU o BiH nije ohrabrujući, ali…”

Političke blokade i fokus na poništavanje postignutog napretka onemogućili su državne institucije da ispunjavaju obaveze na evropskom putu.

  • Vijesti

  • 19. Okt. 2021  19. Okt. 2021

  • 0

Ministrica vanjskih poslova naše zemlje Bisera Turković sastala se danas s Ekaterinom Dorodonovom, otpravnicom poslova Delegacije EU u BiH.

Kako je istaknula Dorodonova joj je uručila Izvještaj o napretku BiH ka članstvu u EU.

"Bosna i Hercegovina je ostvarila samo ograničen napredak u pojedinim oblastima, ali nedovoljno za ambicije naše zemlje i građana da što prije dostignemo uvjete za kandidatski status i članstvo.

Izvještaj nije ohrabrujući, ali je realan.

Političke blokade i fokus na poništavanje postignutog napretka onemogućili su državne institucije da ispunjavaju obaveze na evropskom putu.

Napredak je moguć samo ako poštujemo i provodimo već postignute reforme i dogovor koji nam je omogućio da dođemo na korak do kandidatskog statusa.

Svaki korak nazad samo će nas dodatno udaljiti od EU. Jačanje državnih institucija jedini je način da se ubrza put ka Evropskoj uniji i to ne predstavlja opasnost ni za koga. Naprotiv, u interesu je svih građana. Ohrabruje nas to što EU i dalje drži proširenje na svojoj agend", navela je ministrica Turković.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...