ŠTA SE DEŠAVA IZA ZATVORENIH VRATA VSTV-a: O smjeni Gordane Tadić odlučivat će 12 članova Vijeća, sjednici ne prisustvuje…

U slučaju neriješenog ishoda, presuđuje dupli glas predsjednika VSTV-a Halila Lagumdžije.

  • Vijesti

  • 20. Okt. 2021  20. Okt. 2021

  • 3

Danas Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) odlučuje o žalbi na odluku Drugostepene disciplinske komisije iz septembra kojom se Gordana Tadić premješta s pozicije glavne državne tužiteljice na mjesto tužiteljice Državnog tužilaštva.

Kako javlja Istraga.ba a o smjeni Gordane Tadić odlučivat će 12 članova Vijeća. Zbog zdravstvenih problema Duška Bogojević ne prisustvuje sjednici VSTV-a, članice VSTV-a Biljana Simeunović i Željka Radović su se izuzele iz rasprave i glasanja o sankciji protiv Gordane Tadić.

U slučaju neriješenog ishoda, presuđuje dupli glas predsjednika VSTV-a Halila Lagumdžije.

Inače, sjednica VSTV-a je zatvorena za javnost.

Podsjećamo, prema pisanju BIRN-a disciplinska tužba protiv Tadić podnesena je u aprilu 2021. godine, a prijavljena je za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti te za propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima VSTV-a. Između ostalog, na teret joj je stavljeno svjesno zanemarivanje obaveze i naloga VSTV-a da se predmeti Tužilaštva raspoređuju u rad tužiocima putem automatskog sistema raspodjele (TCMS).

Tadić se na čelu Tužilaštva BiH nalazi od septembra 2016., prvo kao vršilac dužnosti, prije nego što je zvanično izabrana za funkciju 2019. godine. Rad Tužilaštva BiH za vrijeme njenog mandata kritikovan je u nekoliko međunarodnih izvještaja, među kojima su onaj Misije OSCE-a u BiH, Transparency Internationala, Evropske komisije i nekadašnje više tužiteljice Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) Joanne Korner.

Najčešće kritike odnosile su na procesuiranje ratnih zločina, visoke korupcije i transparentnosti rada Tužilaštva.

( SB/ Istraga )

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...