NA POMOLU VELIKA INVESTICIJA U NAŠOJ ZEMLJI: Ova kompanija investirat će 12 miliona dolara u BiH

Osnivač i idejni tvorac LYKOS Metals Limited, kao i direktor LYKOS Balkan Metals je Miloš Bošnjaković, koji je i suosnivač i donedavno član menadžmenta Adriatic Metals Plc, firme koja drži projekt Vareš u Federaciji BiH.

  • Ekonomija

  • 21. Okt. 2021  21. Okt. 2021

  • 3

Kompanija LYKOS Balkan Metals d.o.o, sa sjedištem u Bijeljini, od danas je uvrštena na Australijsku berzu (ASX - Australian Securities Exchange), čime je postala prva u rudarskoj industriji BiH koja se našla na ovoj berzi.

Podružnica je to australijske firme LYKOS Metals Limited, koja je jutros listirana na Australijskoj berzi (ASX:LYK).

LYKOS Metals Limited putem svoje podružnice u Bijeljini planira investirati u geološka istraživanja bazičnih i plemenitih metala na tri lokacije u našoj zemlji, a riječ je o istraživanju u opštinama Petrovo, Mrkonjić Grad, kao i dijelom Jezero i Šipovo, te u opštini Čajniče. Za projekte u RS-u LYKOS je, listiranjem na ASX, obezbijedio 12 miliona australijskih dolara.

Istraživački poduhvat LYKOS-a koji bi trebalo da donese ekonomiji cijele BiH značajan podsticaj, baziraće se na istraživanju ekonomski isplativih rezervi ruda olova, cinka i bakra u cilju otvaranja ekološki održivih rudnika.

Osnivač i idejni tvorac LYKOS Metals Limited, kao i direktor LYKOS Balkan Metals je Miloš Bošnjaković, koji je i suosnivač i donedavno član menadžmenta Adriatic Metals Plc, firme koja drži projekt Vareš u Federaciji BiH.

-Danas je veliki dan za mene i moj tim. Formirali smo vrlo stručan tim internacionalnih eksperata iz oblasti geoloških istraživanja, obezbijedili potrebna sredstva za istraživanje i spremni smo da se upustimo u veliki posao koji je pred nama. Oslanjajući se na moja prethodna iskustva rada u BiH, ali i godine provedene u rudarskoj industriji Australije, vjerujem da ćemo postići uspjeh i donijeti ekonomiji Bosne i Hercegovine značajan finansijski podsticaj. Nemamo sumnje da ćemo primjenjujući najnovije standarde u rudarskoj industriji, a posebno u oblasti ekologije, opravdati povjerenje lokalne zajednice, nadležnih institucija u RS, ali i naših dioničara – kazao je Bošnjaković, piše Klix.

Uslovi za listiranje na ASX diktiraju stroga pravila poslovanja od starta i svjetske standarde ekološke održivosti koje se LYKOS obavezao da će poštovati. Pomenuti standardi nameću očuvanje životne sredine kao apsolutni prioritet od kojeg zavisi uspjeh poslovanja.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...