ZATREST ĆE SE HRVATSKA: General Ljubo Ćesić Rojs će otkriti državne tajne, riječ je o...

"Moji kolege i saborci, koje je Ademi nazivao štabski generali, i koji su sjedili u kancelarijama i nisu znali što se tačno događa na terenu", rekao je Rojs

  • Regija

  • 21. Okt. 2021  

  • 3

Politička ljevica i desnica, branitelji, ratni veterani i predstavnici udruženja u velikom su se broju okupili u četvrtak na promociji knjige ‘Samo istina’ penzionisanog generala Hrvatske vojske Rahima Ademija, održanoj u Nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci u Zagrebu.

Bio je to, kako piše Večernji list, iznimno emotivan događaj za autora knjige, a iz publike mu je potpora stizala od Vladimira Šeksa, Josipa Đakića, Franka Vidovića, Nikše Vukasa, Đure Dečaka, Ivana Kapulara i Ljube Ćesića Rojsa.

Na samom početku Ademi je kazao kako ga je na pisanje knjige potaklo falsificiranje istine o Domovinskom ratu, o čemu više nije želio šutjeti kao nijemi svjedok. A rezultat je sljedeći. U knjizi ‘Samo istina’ detaljno je opisano devet vojnih operacija koje je planirao i operativno proveo, a spominjao je i problematične postupke nekih komandanata.

"Ne bojim se nikoga"

"Bio sam nekada začuđen kako su pojedinci složili svoju priču, posebno oni kojih nije bilo nigdje, znao sam stati i razmišljati: pa gdje sam u svemu tome bio ja”, rekao je penzionisani general koji je prošao kalvariju na Haaškom sudu.

A na hrabrosti i samom djelu čestitali su mu mnogi, od predsjednika i ministara do saboraca i generala.

"Zovu me ljudi svaki dan iz domovine i iz inostranstva, pružaju mi veliku podršku. Ima i nekih koji nisu zadovoljni što sam napisao istinu. Ali ja ništa ne bih napisao da u to nisam u potpunosti siguran. Neću promijeniti istinu za laž. Ne bojim se nikoga, sve što sam napisao je istina, nema promjene ni jednog slova”, zaključio je Ademi.

I Rojs najavio knjigu

Knjigu je nakon promocije komentirao i Rojs, kazavši kako je Ademi i malo toga opisao s obzirom na sve što se događalo.

"Moji kolege i saborci, koje je Ademi nazivao štabski generali, i koji su sjedili u kancelarijama i nisu znali što se tačno događa na terenu, optuživali su nas da vodimo privatni rat sve dok nismo oslobodili i ušli u Knin. Ja sam u posjedu brojnih dokumenata koji se mogu okarakterizirati i kao vojna i državna tajna. Stoga, vjerujem kako ću i ja napisati nekoliko knjiga o pravoj istini o Domovinskom ratu", najavio je Rojs i dodao kako je "istina samo jedna", neovisno koliko je godina prošlo od Domovinskog rata.

"U javnosti se pojavljuju tvrdnje o duploj liniji komande, koja nije mogla biti takva ako su vrhovni komandanti bili predsjednik Tuđman i ministar Šušak. Dakle, ona je mogla biti jedino takva ako su drugi radili nešto van njihovog znanja. Upravo zbog toga je nakon pada Posavine smijenjen je Tus, a postavljen Bobetko. Prema mojem mišljenju, ta smjena trebala se dogoditi odmah nakon pada Vukovara", zaključio je Rojs, prenosi Večernji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...