POTVRĐENO IMENOVANJE: Sarajevo dobilo novu ministricu

Aleksandra Nikolić imenovana za ministricu visokog obrazovanja i nauke

  • Društvo

  • 22. Okt. 2021  

  • 0

Supština KS je sa 21 glasom za potvrdila imenovanje Aleksandre Nikolić na funkciju ministrice visokog obrazovanja i nauke. Ona je na ovo mjesto došla umjesto Melike Husić-Mehmedović, koja je podnijela ostavku nakon što nije prihvaćen prijedlog novog zakona o visokom obrazovanju, kojeg je uputila u skupštinsku proceduru.

Aleksandra Nikolić je profesorica na Poljoprivrednom fakultetu u Sarajevu. Također je obavljala dužnost i prorektorice za međunarodne odnose Univerziteta u Sarajevu.

Govoreći o Aleksandri Nikolić kao kandidatu za poziciju ministrice, premijer KS Edin Forto je kazao kako se radi o profesorici sa velikim iskustvom, koja je prošla sve korake akademske karijere.

- Ipak, ono što je možda i najvažnije je da je ona evropski ekspert za visoko obrazovanje, istakao je Forto.

I drugi zastupnici stranaka Trojke, poput Elmedina Konakovića iz NiP-a, ili Jasne Duraković iz SDP-a su izricali pohvale na račun Aleksandre Nikolić. S druge strane, zastupnici SDA su izražavali skepsu u vezi sa imenovanjem. Tako je, recimo, Mahir Dević kazao kako su ponuđene samo šture informacije o budućoj ministrici, te da će zbog toga prilikom glasanja biti suzdržan.

Predstavljajući profesoricu Nikolić, Forto je kazao kako se pred ministricu postavljaju tri cilja, a to su donošenje zakona o visokom obrazovanju, unapređenje naučno-istraživačkog rada, kao i osiguravanje novca za to.

Također je napomenuo kako je profesorica Nikolić nestranački kandidat.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...