NEDŽAD KORAJLIĆ O VJEŽBI MUP-a RS: "Moramo imati nultu toleranciju, jer..."

Korajlić je kazao da su vježbe policije i antiterorističkih jedinica inače poželjne i da se trebaju dešavati u kontinuitetu, a ne samo s vremena na vrijeme kada se nešto dogodi jer onda one nisu spremne.

  • Mini market

  • 23. Okt. 2021  

  • 3

Nedžad Korajlić, bivši dekan Fakulteta za kriminalistiku za N1 je govorio o jučerašnjoj vježbi sprečavanja upada terorističke grupe koju su izveli MUP Republike Srpske i Jedinica žandarmerije Istočno Sarajevo na Jahorini i u Mrkonjić Gradu. Naš sagovornik je istakao da je ona trebala biti izvedena na svim nivoima te da se jedan dio Bosne i Hercegovine sam ne može boriti protiv terorizma.

Korajlić je kazao da su vježbe policije i antiterorističkih jedinica inače poželjne i da se trebaju dešavati u kontinuitetu, a ne samo s vremena na vrijeme kada se nešto dogodi jer onda one nisu spremne.

“One su podložne određenim utjecajima. U ovom slučaju i momentu može se reći da se desila jedna neprimjerena vježba u trenutnoj političkoj situaciji u BiH zbog najave recesije, donošenja određenih zakona što može dodatno usložnjavati i sigurnosnu i političku situaciju. Naravno, onda će se građani osjećati nesigurno, ali smatram da o ratu ne treba razmišljati. Naravno trebamo se pripremati za borbu protiv terorizma što kaže MUP RS i što je dobro, ali bilo bi dosta poželjnije da je to bila zajednička borba MUP-a RS, MUP-a FBiH, SIPA-e, EUFOR-a, Granične policije BiH i službi iz susjednih zemalja jer se mi protiv terorizma ne možemo boriti u entitetima, unutar same BiH”, kazao je Korajlić.

Jučerašnjom vježbom, nastavlja dalje Korajlić, može se smatrati da je poslana poruka “evo mi imamo spremne policijske snage koje mogu lako prerasti u oružane, vojsku”.

“To je loša poruka bez obzira na to iz kojeg entiteta dolazi, da li iz RS ili FBiH ili bilo koga drugog. To je ‘odapinjanje’ strelica koje mogu otrovati određene strukture i militarističke grupe koje na jedan poziv mogu nešto početi raditi. Međutim, ne smatram da može doći do rata u BiH zbog prisustva međunarodnih snaga, zbog okruženja NATO-a, ali može doći do određenih manjih konfliktnih situacija. Mogu doći manje terorističke grupe i iscenirati se neka eksplozija ili napad pa da se moraju postaviti kontrolni punktovi na entitetskim crtama i kontrola zbog švercanja robe i da to faktički bude privid granice carine. To je loše i naravno to se ne bi mogli realizovati jer bi pripadnici EUFOR-a mogli lagano proći kroz te punktove i ukloniti ih na jedan miran način bez incidenta”, naveo je Korajlić.

Vjeruje da se u ovom slučaju otišlo i malo dalje budući da policija RS posljednjih dana radi intenzivno na vježbama gađanja.

“To je dobro, ali u ovom trenutku to trebamo primiriti i FBiH i RS da se to jednostavno malo stavi na jedan niži nivo kako nijedan postupak ne bi nekoga isprovocirao, a pogotovo građane BiH koji imaju još dobro pamćenje svega što se dešavalo u ratu”, istakao je.

Komentarisao je i to da se ne bi trebala desiti uzvratna vježba policije FBiH jer bi to trebale biti kontinuirane vježbe na svim nivoima.

“Da u tome učestvuju svi. Jer boriti se protiv terorizma i organizovanog kriminala jer to raditi samo na nivou entiteta je nemoguće. Postoje protokoli sa međunarodnom zajednicom kako se ovakve vježbe organizuju i najavljuju. Nemojmo napadati samo RS, jer se propisi ne provode ni u FBiH, prema tome moramo imati nultu toleranciju”, poručio je Korajlić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...