NOVA OPASNOST VREBA, DOKTORICA SRŠEN UPOZORAVA: "U Italiji se pojavio novi virus, trebali bi se svi vakcinisati"

Mnogi od onih koji se nisu cijepili, a neće se podvrgnuti testiranju, mogli bi izabrati treći put, a to je bolovanje, rekla je Nela Sršen

  • Društvo

  • 24. Okt. 2021  

  • 1

Italija, u kojoj je početkom pandemije bilo najviše žrtava korona virusa, danas broji više od 80 posto vakcinisanog stanovništva starijeg od 12 godina. Dok prema broju novozaraženih na dnvenoj bazi slično kao Hrvatska koja ima značajno manje stanovništva od Italije.

Međutim, vlada se ipak odlučila na uvoženje "Green pass-a".

Prema novoj odluci radnici koji nemaju tzv. green-pass odnosno COVID-potvrde kojim se potvrđuje da su ili preboljeli COVID ili su vakcinisani ili negativni na virus, mogu biti suspendirani bez plate i kažnjeni novčanom kaznom od 1.500 eura.

U slučaju da nisu cijepljeni, a to nije iz nekog od zdravstvenih razloga testiranje ne pokriva država, a nova pravila u Italiji pogađaju oko 23 miliona posloprimaca, bilo da je riječ o privatnom ili javnom sektoru.

Uvođenje COVID-potvrda za sve zaposlene u Italiji dovelo je do pomalo očekivane pojave na koju upozorava ljekarka Univerzitetske bolnice u Padovi dr. Nela Sršen.

Zabrinuta je zbog prevelikog broja bolovanja ljudi te smatra kako bi Italija trebala uvesti obavezno vakcinisanje piše Novi list.

"Ono čemu svjedočimo od 15. oktobra, jest visok skok postotaka novih bolovanja. Naime, imamo novu bolest, tzv. 'bolest green-passa'. Mnogi od onih koji se nisu vaknisali, a neće se podvrgnuti testiranju, mogli bi izabrati treći put, a to je bolovanje. Bez green-passa, radniku se to smatra neopravdanim nedolaskom i suspenzijom na radnom mjestu koja nema disciplinskih posljedica do deset dana, a isto tako mu je uskraćena i plata. Ipak, ne može biti otpušten. Protiv 'bolesti green-passa' poslodavci bi mogli tražiti inspekciju od ljekara zaduženih za kontrolu odnosno talijanske institucija za socijalnu prevenciju (INPS). Ali uzmimo primjer – u Lombardiji je trenutno na bolovanju 39 hiljada osoba, s tek 24 ljekara INPS-a za cijelu pokrajinu Lombardija. Ili, pokrajina Pijemont sa 16.700 otvorenih bolovanja i 11 ljekara zaduženih za provjeru certifikata i 'bolesnih'. Ove dane INPS traži i povratak penzionisanih ljekara da se vrate na posao, a od 15. do 21. oktobra imamo eksploziju potvrda o bolesti. Isto tako, povećao se postotak vakinisanih, što u konačnici i jest bio prvenstveni razlog uvođenja obaveze vakcinisanja. Rizik od masovnog testiranja jest unosni biznis apoteka koje testiraju masovno, jer je potreban green-pass. Šta očekujemo? Da se umjesto obaveze green-passa, uvede obavezno vakcinisanje", rekla je Sršen.

"To znači da najveći postotak nevakcinisanih nisu bili iz 'no-vax' kategorije, koliko su to bili oni neodlučni, oni koji imaju strah od ove vakcine, oni koji se lako pridobiju od negacionista, jer, nažalost, naučni svijet, svi oni koji su interpretirali svoje stavove tokom pandemije, koji su često bili kontradiktorni, koji nisu bili koherentni, koji nisu bili transparentni, koji je put 'pomogao' da oni neodlučni postanu 'no-vax'", komentirala je Sršen i vakcinaciju.

"Vrlo je jednostavno. Polazim od činjenice da u demokratiji treba imati respekta prema drugima, drugim mišljenjima. Ali, mi smo se našli u pandemiji. U pandemiji smo od februara 2020. godine. Bilo je kako je bilo sa svim restrikcijama, tragedijama, ekonomskim posljedicama, s našim psihama, s onkološkim pacijentima koje smo izgubili jer nije bilo uslova za normalan rad u bolnicama. Ako u ovoj priči koja je počela početkom 2020. godine, dakle nakon skoro dvije godine, vidimo jednog zdravstvenog radnika koji pokušava ući u bolnicu, a nije vakcinisan i ne želi se testirati, pridobije podršku od nekih, ili još gore, zajedno s njima protestvuje protiv sadašnjih mjera, moguće da nismo baš ništa shvatili. Ovdje se ne radi o vlastitim izborima i željama. Tim više! I ja sam bila skeptična kad se počelo s vakcinacijom. Dobila sam dvije opomene uz eventualno suspendiranje s radnog mjesta. Jesam li imala drugi izbor? Naravno da jesam. Mogla samo ostaviti svoj posao u bolnici, prepustiti se svojim strahovima od cjepiva", rekla je doktorica Sršen.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...