BARTOLINIJEVA ŽLIJEZDA: Upale i ciste koje mogu biti izrazito nelagodne

Tekst objavljen na portalu Zadovoljna.hr prenosimo u cijelosti.

  • Zdravlje

  • 25. Okt. 2021  25. Okt. 2021

  • 0

Bartolinijeva žlijezda, iako mnogima nepoznata, čini sastavni dio ženskog spolnog sustava. Brojne žene susreću se s njezinim upalama i cistama. One su izrazito nelagodne i bolne te zahtijevaju ginekološku skrb.

U nastavku teksta donosimo vam sve o Bartolinijevoj žlijezdi - što je, čemu služi i gdje se nalazi, zašto nastaju upale te kako ih liječiti, ali i prevenirati njihov nastanak.

BARTOLINIJEVA ŽLIJEZDA - ŠTO JE, ČEMU SLUŽI I GDJE SE NALAZI?

Bartolinijeva žlijezda je parna žlijezda koja se nalazi ispod malih usana (lat. labia minora), uz otvor rodnice. Njezina veličina odgovara veličini zrna graška te se u normalnim uvjetima ne može osjetiti prstima. Bartolinijeva žlijezda proizvodi sluz, tzv. prirodni lubrikant, čija je uloga zaštita osjetljivog područja vulve tijekom spolnog odnosa.

CISTA BARTOLINIJEVE ŽLIJEZDE

Ponekad, kada se izvodni kanalići žlijezde začepe, dolazi do nakupljanja tekućine u samoj žlijezdi. Takva pojava naziva se cista Bartolinijeve žlijezde te obično nije bolna, za razliku od apscesa žlijezde koji je izrazito bolan i neugodan. Apsces ili upala Bartolinijeve žlijezde - bartolinitis nastaje infekcijom ciste te predstavlja stanje koje zahtijeva liječenje i stručnu pomoć. Same ciste uglavnom su male veličine te spontano nestanu i ne zahtijevaju liječenje. Cista Bartolinijeve žlijezde može nastati zbog infekcije same žlijezde, uslijed koje dolazi do stvaranja gušćeg sekreta koji uzrokuje začepljenje izvodnih kanalića. Ponekad cista nastaje tijekom spolnih odnosa kada se proizvodi više sluzi koja se nakuplja u kanalima. Najčešći uzrok infekcije su bakterija Escherichia coli i uzročnici spolno prenosivih bolesti (klamidija i gonoreja).

NAJČEŠĆI SIMPTOMI

Kada je cista manje veličine, žena uglavnom ne osjeti nikakve tegobe. Međutim u slučaju veće ciste ili upale, simptomi su često izraženi i prilično nelagodni. Najčešći simptomi kada cista nije upaljena su: bezbolna kvržica u području vanjskog spolovila, crvenilo, oteklina i/ili asimetrija stidnice, bolnost i nelagoda tijekom spolnih odnosa te nelagoda tijekom kretanja i sjedenja. Kod upaljene ciste navedeni simptomi su još jače izraženi, a često se javlja i povišena tjelesna temperatura i sekrecija gnoja. Bol je toliko izražena da je ženama ponekad onemogućeno sjediti i hodati. Cista Bartolinijeve žlijezde može se uočiti pri rutinskom ginekološkom pregledu, ali često ju zamijete i same žene kod kuće. Upala ciste, tj. apsces Bartolinijeve žlijezde dijagnosticira se tijekom fizikalnog pregleda, a simptomi koji upućuju na dijagnozu su vrućica, oteklina i bolnost u području stidnice.

KAKO SE LIJEČI CISTA BARTOLINIJEVE ŽLIJEZDE?

Kao što smo već naveli, manje ciste koje ne daju nikakve simptome nije potrebno liječiti te se one najčešće spontano povuku. Za bolove koristite analgetike (paracetamol, ibuprofen), a za brži oporavak preporuča se izbjegavati spolne odnose. Kod žena starijih od 40 godina ciste se ipak preporuča ukloniti, zbog isključenja malignog procesa. U slučaju apscesa žlijezde potrebna je incizija i drenaža gnojnog sadržaja te antibiotska terapija. Kod opetovanih cista i infekcija žlijezde razmatra se i trajno uklanjanje žlijezde i njezinih kanalića. Budući da Bartolinijeva žlijezda nije jedina koja služi za izlučivanje sluzi tijekom spolnog odnosa, njezino uklanjanje neće dovesti do nedostatka lubrikacije.

KAKO SPRIJEČITI NASTANAK UPALE?

Kako bi spriječili nastanak ciste ili apscesa Bartolinijeve žlijezde, potrebno je brinuti o intimnoj higijeni, koristiti prezervative i odgovorno se spolno ponašati te održavati zdravlje urinarnog sustava - piti dovoljno tekućine, izbjegavati zadržavanje urina, na vrijeme liječiti upale mokraćnog sustava i slično.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...