BEĆIROVIĆ PORUČIO IZETBEGOVIĆU: "Pristanak na razgovor sa Vučićem je greška, u Beograd treba ići Željko Komšić"

Prihvatanjem Vučićeve teze o „srpsko-bošnjačkom sređivanju odnosa“ i „srpsko-bošnjačkom dijalogu“ Vi biste, gospodine Izetbegoviću, promovirali Vučića kao predsjednika svih Srba.

  • Vijesti

  • 25. Okt. 2021  25. Okt. 2021

  • 33

Delegat u Domu naroda PS BiH Denis Bećirović uputio je predsjedavajućem Doma naroda PS BiH Bakiru Izetbegoviću javni poziv "da ne degradira legalne državne organe biH u Beogradu na najavljenim pregovorima sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem".

“Bosna i Hercegovina je nezavisna, suverena i nedjeljiva država članica Ujedinjenih nacija. To je trajna činjenica koju više nikada i niko neće moći promijeniti. Preciznije rečeno: mi imamo državu i ne smijemo je, svjesno ili nesvjesno, pojeftinjavati sumnjivim, parcijalnim i izvaninstucionalnim potezima.

Odnose između Srbije i Bosne i Hercegovine treba uređivati na način kako to priliči susjedima i državama članicama Ujedinjenih nacija, a ne na plemensko-etničkim osnovama. Za državu Bosnu i Hercegovinu neprihvatljive su teze o „sređivanju srpsko-bošnjačkih odnosa“ i „srpsko-bošnjačkom dijalogu“. To je opasna podvala državi Bosni i Hercegovini i krajnje je vrijeme da se prestane s takvom licemjernom politikom“, navodi na početku javnog poziva Bećirović.

Kako navodi dalje, velika je greška Izetbegovića da pristane na razgovor sa Vučićem u Beogradu.

“Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je prije prije tri dana rekao da ste Vi „lider Bošnjaka“ s kojim će on razgovarati u narednim sedmicama. Nažalost, Vi ste večeras javno odgovorili Vučiću na način da ste potvrdili da pristajete na takav razgovor. To je velika greška! Ustavnopravni sistem države Bosne i Hercegovine ne poznaje funkciju „lider Bošnjaka“, kao što ne poznaje ni funkcije „lider Srba“ i „lider Hrvata“. Ekvivalent funkciji predsjednika Srbije je Predsjedništvo BiH. Dakle, s Vučićem treba da razgovaraju Željko Komšić i Šefik Džaferović, a ne Vi. Vaš odlazak u Beograd bilo bi degradiranje legalnih državnih organa Bosne i Hercegovine s nesagledivim posljedicama”.

Dalje u svom pozivu, Bećirović je naveo nekoliko razloga zašto smatra ovakav potez greškom.

“Zašto?

Među brojnim argumentima, navest ću Vam, za početak, samo pet (5) osnovnih:

1. Prihvatanjem Vučićeve teze o „srpsko-bošnjačkom sređivanju odnosa“ i „srpsko-bošnjačkom dijalogu“ Vi biste, gospodine Izetbegoviću, promovirali Vučića kao predsjednika svih Srba. Vučić je predsjednik Srbije, a ne predsjednik svih Srba. On može zastupati samo građane Srbije, ali nikako nema pravo pokušavati biti predsjednik dijelu državljana nezavisne i suverene države Bosne i Hercegovine.

2. Nikakve političke podvale iz Srbije ne mogu zamijeniti suštinsku činjenicu da države fukcioniraju u jasno definiranim odnosima internacionalnog ili međudržavnog prava. Ne zaboravimo, to važi i za Bosnu i Hercegovinu i za Srbiju.

Sa svojim pravima, obavezama, organima i institucijama ravnopravni subjekti su isključivo naše države – to nije pojedinačno nijedan narod ili stranka. Zato Vučićeva adresa za razgovor nisu pojedinačno bošnjački, srpski ili hrvatski „lideri“ već isključivo legalni organi države Bosne i Hercegovine.

3. Srbijanske vlasti moraju dokazati da prihvataju Bosnu i Hercegovinu kao državu i da se prema njoj odnose kao prema državi. S druge strane, odnosi naroda ili etnija, u ovome slučaju Bošnjaka i Srba, spadaju u jednu drugu sferu odnosa i ne smiju se nikako nadrediti državnim odnosima.

4. Nužno je razlikovati političko-pravnu razinu odnosa između dvije nezavisne i internacionalno priznate, suverene države, od kulturno-historijske i etničko-religijske razine egzistiranja naroda u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

5. Krajnje je vrijeme, da zvaničnici Srbije prema državi Bosni i Hercegovini počnu iskazivati iskren i korektan državnički odnos, a ne poticati etničko-religijski nivo komunikacije i na taj način marginalizirati državu i državne organe Bosne i Hercegovine“.

Za kraj je Izetbegovića javno pozvao da ne prihvati “političku podvalu Šešeljevog učenika”.

“Gospodine Izetbegoviću,

Države Bosna i Hercegovna i Srbija u XXI. stoljeću treba da grade dobre međudržavne, a ne srednjovjekovne plemenske odnose i zato Vas javno pozivam da ne prihvatite političku podvalu Šešeljevog učenika Aleksandra Vučića. Umjesto lažnih i opasnih poziva na „međuetnički dijalog“ pozivam Vas da ne učestvujete u ovom najnovijem Vučićevom igrokazu, kao i da zajedno sa demokratskim snagama pomognete uspostavi zdravog dijaloga između državnih organa vlasti Bosne i Hercegovine i Srbije”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 33

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...