PROFESOR DANIEL SERWER UPOZORAVA: „Dodika moramo shvatiti ozbiljno, Rusija je odlučna da podijeli Balkan…“

O sankcijama protiv Milorada Dodika odavno se govori, ali za sada od toga nema ništa. O toj temi, ali i utjecaju Rusije na zapadni Balkan za Hayat TV-a govorio je Daniel Serwer, profesorom Univerziteta „Johns Hopkins“.

  • Politika

  • 26. Okt. 2021  

  • 6

Profesor Daniel Serwer je kazao da ne misli da je u BiH situacija najgora od potpisivanja Daytona.

-Snage nisu naoružane kao što su nekada bile. Smatram da postoje realni rizici koji su uzrokovani Miloradom Dodikom, rekao je Serwer.  

Kaže da je pitao zvaničnike EU, kada su SAD uvele sankcije, zašto to one nisu uradile, rekli su da nemaju ovlasti.

Rekli su da ih mogu uvesti samo zbog korupcije i kršenja ljudskih prava. To ima smisla. Mislim da bi Evropa trebala uvesti sankcije i nadam se da će se to desiti. SAD imaju jasan cilj, a to je teritorijalni integritet i suverenitet svih država na Balkanu i EU perspektiva tih država, ali one nisu ponudile jasan plan kako doći do toga i to je ono što je potrebno, jasna diplomatska strategija, naveo je Serwer.

Smatra da u ovom trenutku Dodika treba shvatiti ozbiljno i neopravdavati ga, jer se on očigledno protivi bosanskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu.

-I sam je izjavio da je za nezavisnu RS i to trebamo shvatiti vrlo ozbiljno. Ne smijemo oklijevati da djelujemo protiv njega samo zato što je rekao da evropske snage mogu ostati, pojasnio je Serwer.

Prokomentirao je i Dodikov odnos prema američkom diplomati Gabrielu Escobaru. Kaže da mu je cilj da omalovaži SAD i da promoviše zamisao da SAD ne mogu više ništa uraditi na Balkanu.

-A to nije tačno. Potrebno je dosta lošeg ponašanja da djelujemo fizički i vojno protiv Dodika, ali nas dovodi u iskušenje. Neka se gospodin Escobar sam brani, ali čini se da je Dodik vrlo zločest, ne samo prema Escobaru nego i prema SAD-u. Može očekivati od Amerikanaca da će biti uvrijeđeni i da će djelovati ozbiljnije kao posljedica njegovog vokabulara, naveo je Serwer.

Mišljenja da je da Dodik ne bi ništa uradio od najava za Oružane snage BiH, UIO BiH i Agenciju za lijekove bez pristanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

-Mislim da Vučić može obuzdati Dodika, a on to ne radi jer je Dodik koristan u promoviranju ideje srpskog doma i u destabilizaciji BiH na zadovoljstvo Rusa. Jasno je stavio do znanja da neće uvoditi sankcije protiv Dodika. Vučić je odabrao staviti se na stranu više Pekinga i Moskve nego Bruxellesa i Washingtona i Dodik je instrument toga, kazao je Serwer.

Prema njegovim riječima, Dodik priprema teren za otcjepljenje.

-Ako odbiju prihvatiti centralnu vlast u vezi s vojskom, finansijama i pravdom, to je secesija. To treba biti tretirano kao tako. Rusi očigledno pokušavaju destabilizirati BiH i biti od pomoći Dodiku i napraviti probleme sad. Rusija je odlučna da podijeli Balkan. Ima stvari koje SAD i EU mogu uraditi, a koje nemaju veze s vojnom intervencijom, a mogle bi djelovati. Već dugo se prebacuju trupe u Brčko bez kojeg nema mogućnosti secesije za RS, rekao je Serwer.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...