KNJIGA KOJA JE U FRANCUSKOJ ODJEKNULA KAO "BOMBA": Kada je François Mitterrand bio u "mirovnoj" posjeti Sarajevu BIO JE U VEZI SA 50 GODINA MLAĐOM ŽENOM

Njegov liječnik Gubler joj je rekao: "Dok ima želju da zavodi, ima želju da živi".

  • Kultura

  • 26. Okt. 2021  26. Okt. 2021

  • 4

Piše: Nada Zdravič

François Mitterrand (1916-1996) je bio predsjednik Francuske od 1981. do 1995. Sarajlije su ga upamtile po posjeti u junu 1992. kad je došao uvjeriti svijet da niko ne granatira Sarajevo i da nema potrebe za  vojnom intervencijom Zapada.

Imao je nadimak Sfinga. U njegovoj biografiji stoji da je bio plaćenik  Vichyjevog režima. 1944. je oženio Danielle, imali su tri sina i ostali su u braku do njegove smrt. Da je ovaj ex-ministar pravde vodio dvostruki život saznalo se 1994: sa Anne Pingeot, kustosicom pariškog Muzeja Orsay, imao je kćerku Mazarine.

Nedavno je Hravn Forsne (1988), politički aktivista,  objelodanio da mu je Mitterrand otac. Hravn je u očevoj 15-godišnjoj vezi sa Christinom Forsne, dopisnicom švedskog Aftonsbladet-a u Parizu.  Novinarka je nakon Mitterrandove smrti objavila njegovu biografiju. 

KNJIGA KOJA JE U FRANCUSKOJ ODJEKNULA KAO BOMBA

Početkom oktobra 2021. izašla je knjiga Posljednja tajna, novinarke Le Monde-a Solenn de Royen, i odjeknula kao bomba : Mitterrand je osam posljednjih godina života  bio u ljubavnoj vezi sa pedeset godina mlađom ženom, studenticom prava. U knjizi joj je ime Claire.

"Claire’ postoji, ima 55 godina, udala se i ima dvoje djece. Zadržala je anonimnost, a na dugogodišnje insistiranje novinarke, ispričala je sve o ‘nježnoj vezi’  sa likom kojem apetita nije nedostajalo: trostruki je život uživao, i sve rizikovao, do posljednjeg dana. Dijagnoza karcinoma prostate je bolesniku poznata od 1981., od početka prvog predsjedničkog mandata. Sa Claire se počeo ‘zabavljati’ 1988, kad je počeo drugi mandat, tad ima 72. godine

Nakon prvog poljupca su popričali: ‘Imate 50 godina više od mene, i predsjednik ste Republike’. Uzvratio je: ‘Ti imaš 50 godina manje, nisi predsjednica Republike. Zaljubljena si’.  Upitao je da li je sentimentalna, i dobio potvrdan odgovor, pa preporučio da ne treba podgrijavati emocije. Rečenica : «Ti si opsjednuta  mojim osjećajima za tebe«  djeluje perverzno. Na jednom mjestu u knjizi kaže: “Pa neću valjda odbiti 50 godina mlađu ženu?”

Mitterrand  je za javnost ostao skoro svetac 25 godina nakon smrti. Sve podsjeća na francuskog predsjednika vlade Clemenceau-a, koji je uredno oženjen  ljubovao sa 42 godina mlađom udovicom. Zapamćen je po rečenici: «Ja ću vam pomoći da živite, vi ćete meni pomoći da umrem».

Claire se sa  ‘momkom’ šetala ruku pod ruku, kupovao joj knjige, i izlazili su na večere. Zbog razlike u godinama  okolina je mislila  da je riječ o roditeljskoj ili rođačkoj vezi. Proslavio je skupa s njom sve njene rođendane. Svako jutro ju je budio telefonom, i uveče joj poželio laku noć,  tako osam godina (i onog dana kad je bio u Sarajevu, op.a.). Nekada se bunila, jer je željela više vremena s njim, na što je džentlmenski  odgovorio : «Proveo sam s tobom više vremena nego sa Sakharovim, ili sa Walesom«. Ali provjeravao je ko su njeni prijatelji, i nije volio da  izlazi. Htio ju je imati samo za sebe.

CLAIRE IMA ČVRSTE DOKAZE

Claire je sve poruke snimala na kasete, a Solenn de Royer ih je na kasetofonu skupa s njom preslušala. Claire je bila u svim porama njegovog života, i o politici čula sve iz prve ruke.

Solenn de Royer je provjerila sve Claireine informacije koje potvrđuju da je Claire napamet poznavala do u najmanji detalj Predsjednikove privatne odaje u Jelisejskoj palači. Znala je zatvorenih očiju nacrtati raspored svih prostorija, namještaja i kupatila, ponaosob imena svih tjelohranitelja i tajnica. Dala je novinarki na uvid svoje bilješke - zapisivala je sve izlaske, sastanke kod nje ili ‘kod njega’. Danas su sortirane u košuljice : Predsjedniča kampanja, raspored vremena, selidba, novac, poslije Jelisejska palače,  i ‘smrt’.

Sve je provjereno i do u tančine se podudara sa zapisnicima Jaques-a Attali-ja, predsjednikovog savjetnika, sa arhivama Le Monde-a, izvješćima za javnost i Predsjednikovim press releaseima. Skupa su preslušale kasete sa njegovim porukama sa njene telefonske tajnice. Claire ima i more njegovih fotografija, kako pozira za nju u njegovim privatnim prostorima. U knjizi je detaljan popis svih knjiga koje je na kraju mandata selio  u privatni stan, fotografirala je njegove suvenire sa putovanja, ‘tajne’ ladice, radni stol iz XVIII stoljeća sa dvije skrivene police. Snimila je čak posmrtnu masku koju je naručio. Posljednji dan mandata, 16. maja 1995. pozvana je na ručak, kojem se pridružila i gospođa Mitterrand, "ekstremno hladna, ili izrazito prezriva". Tada je rekao svojoj posljednjoj ljubavi : "Ti ćeš pisati, kao i ostale". Opet je bio dvosmislen : nije jasno, je li to preporuka da napiše memoare, ili prijekor unaprijed razočaranog čovjeka.

Claire je bila u neposrednoj blizini Mitterranda i posljednjeg dana, u Avenue Fréderic-Le-Pley, kad je umro. Na sprovodu nije bila u prvom redu sa gospođom Mitterrand i sinovima, uz koje su bili kćerka Mazarine i njena majka Anne Pingeot.

Ima ih u javnosti koji ne pitaju šta je Mitterrand radio sa Claire, nego šta je Claire radila s njim. Psihijatri spominju "daddy issue". Poduzela je sve dok je nije, kao vruću simpatizerku, pozvao na doručak u dvoje u Jelisejsku palaču. Tako je počelo. A starija je od njegove vanbračne kćerke osam godina.

Kad je prvi put došao kod nje u stan na ručak, bio je u ulozi romantičnog zavodnika: ‘nježan, strpljiv i delikatan’. Govorio joj je o fizičkoj ljubavi,  na što je upitala: "Ako ne pristanem, hoću li Vas izgubiti?" Odgovor je bio - "Ne". Za Mitterranda je to bila kura podmlađivanja: bolestan, znao je da će uskoro umrijeti. Preusmjerila je misli od njegove dvije familije, od bolesti i od kraja drugog mandata. Bio je izrazito posesivan - "ljut  i razočaran, što nije prvi".

"DOK IMA ŽELJU DA ZAVODI, IMA ŽELJU DA ŽIVI"

"Ne mogu zamisliti da si se podala nekom drugom. Zaljubljena si u mene, zašto me nisi čekala?". Ljubomormi ljubavnik, bio je polaskan što šeta s njom pod ruku Boulevardom St. Germain. Pravi pigmalion: štitio je i podučavao. Lukav, nikada nije rekao da je voli: "Ne mogu ti ništa dati. Ovo su fragmenti, koje ćeš intenzivno živjeti".

Prvi put su se ozbiljno posvađali kad je na TV saznala za njegov karcinom prostate, i drugi put, kad je desničarski list ‘Minute’ 1993. objelodanio vanbračnu vezu sa Anne Pingeot. Mitterrand je upitao: “Pa nećeš valjda vjerovati  tom blatu?”  Poslije Claire, skupa sa ostatkom Francuske, sazna da ima vanbračnu kćerku. Da popravi stvar, savjetovao joj je: "Udaj se, rodi si dijete. Nazvaćeš ga François, i nastaviti me voljeti sljedećih 60 godina".

‘Status’ nije mogla dobiti, ali joj je napravio mjesto, i iznudio okrutnu izvjesnost posljednjeg svjedoka: “Ostaćeš do kraja”. Claire je svuda: u njegovim uredima, na putovanjima državnim avionom, u zgradi je Jelisejske palače kad je 1994. izvršio samoubojstvo njegov intimus François de Grossouvre. Toliko je sveprisutna da ju je pomoćnica generalne tajnice Jelisejske palače pobrkala sa kćerkom Mazarine i čestitala joj na fakultetskoj diplomi.  Njegov liječnik Gubler joj je rekao: "Dok ima želju da zavodi, ima želju da živi".

Tjelohranitelj B. koji je bio "zaljubljen" u Predsjednika, pomogao je ga vidi posljednji put u sanduku, prije sahrane.

Solenn de Royer prenosi da je objavom knjige Claire destabilizirana: ne zna je li joj stvar oteta, ili se oslobodila. Ali izvjesno je da se perverzni i nezajažljivi lik u grobu ne okreće.

loading...

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...