HRVATSKI MEDIJI BRUJE O SKANDALOZNOM PONAŠANJU DODIKA: "Divljao je u parlamentu RS-a jer nije dobio podršku oporbe"

Mediji u Hrvatskoj su pomno pratili današnje istupe lidera SDNSD-a Milorada Dodika u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Tako je agencija Hina večeras donijela izvještaj u kojem je istakla skandalozno Dodikovo ponašanje na sjednici NSRS-a. Tekst Hine prenio je i zagrebački "Jutarnji list" pod naslovom "Dodik divljao u parlamentu RS-a jer nije dobio podršku oporbe".

  • Regija

  • 27. Okt. 2021  27. Okt. 2021

  • 0

Lider bosanskih Srba Milorad Dodik nije uspio blokirati donošenje odluka u Predsjedništvu BiH jer mu je opozicija u parlamentu Republike Srpske u srijedu okrenula leđa onemogućivši tako stupanje na snagu veta što ga je on prošle sedmice uložio na niz sporazuma i odluka razmatranih u državnom vrhu, piše Hina, a prenosi "Jutarnji list".

Zastupnici Srpske demokratske stranke (SDS) i Partije demokratskog progresa (PDP) napustili su sjednicu Narodne skupštine RS nakon što ih je Dodik brutalno izvrijeđao s parlamentarne govornice nazivajući ih "balvanima" i "izdajnicima" koji "trabunjaju".

Screenshot / Jutarnji list

Iz opozicije mu nisu ostali dužni poručivši mu kako su on i članovi njegove obitelji opljačkali RS pod krinkom borbe za nacionalne interese.

"Tata ti trabunja", uzviknuo je Miladin Stanić, šef kluba zastupnika SDS-a, nazvavši pri tom Dodika "idiotom".

Dodik je u jednom trenutku u tim svađama potpuno izgubio kontrolu nad svojim ponašanjem vičući na opozicione zastupnike a na njihove optužbe odgovorio je konstatacijom kako niko od članova njegove porodice nije zaposlen te da svi skupa teško žive što je izazvalo salve smijeha u opozicionim redovima.

Zbog bojkota dvije najveće opozicione stranke na kraju nije bilo potrebne dvotrećinske većine zastupnika koji su trebali potvrditi Dodikov veto na prijedlog odluka razmatranih na Predsjedništvu BiH pa su te odluke automatski stupile na snagu, bez obzira na njegovo protivljenje.

Pozivajući se na zaštitu vitalnih nacionalnih interesa Dodik pokušava blokirati rad Predsjedništva BiH što je dio šire strategije onemogućavanja funkcioniranja tijela državne vlasti.

On je tako najprije tražio da se ukine odluka o izmjenama kaznenog zakona BiH što je donio bivši visoki predstavnik Valentin Inzko a sankcioniraju negiranje ratnih zločina.

Od prošle je sedmice Dodik nakon sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem odlučio izmijeniti svoje uslove za deblokadu države pa sada traži da se ukinu neke od odluka Ustavnog suda BiH koje on smatra spornim jer navodno zadiru u prava RS, piše Hina, a prenosi "Jutarnji list". 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...