KAKAV DEBAKL PRED CIJELOM HRVATSKOM: Pogledajte kako je Dragan Čović reagirao na pitanja o sastanku s Vučićem u Beogradu i Dodiku kao destabilizirajućem faktoru u regionu (VIDEO)

Bilo je to sve samo ne uspješno gostovanje predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića u udarnom terminu na HRT-u. Umjesto očekivanog laganog poentiranja, pred gledateljima u Hrvatskoj, BiH i svijetu, uslijedio je neočekivani debakl.

  • Politika

  • 28. Okt. 2021  28. Okt. 2021

  • 10

Moglo bi se reći da je jučer u Mostaru, ali i u zagrebačkoj centrali HDZ-a izvršena potpuna mobilizacija svih odanih kadrova kako bi se saprala ljaga zbog oslaska lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića u Beograd na noge srbijnsakom predsjedniku Aleksandru Vučiću.

Pod mobilizacijom je bio i urednički tim na Prisavlju, jer je upravo na Javnom servisu Hrvatske, u prime time terminu osigurano više od 5 minuta za „legitimnog“ predstavnika Hrvata u BiH.

Valjalo je pred svekolikoj hrvatskoj javnosti opravdati ne samo odlazak Čovića u Beograd, nego i dolazak Milorada Dodika u Zagreb. Oba ta simultana događaja izazvala su brojne negativne kritike u Bosni i Hercegovini, ali i Hrvatskoj, pa se Čovićevo „obraćanje naciji“ pomno pripremalo.

No, nije sve proteklo kako su očekivali Čović i njegov uigrani medijski aparat.

Dapače, bio je to pravi fijasko pred kamerama.

No, krenimo redom.

Prekjučer se Dragan Čović sastao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik s predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem. Na pitanje je li riječ o zajedničkoj inicijativi Čović je neuvjerljivo odgovorio kako nije riječ o nikakvim koordiniranim aktivnostima, treptao očima i zamuckivao…

Milorada Dodika mnogi vide kao destabilizirajući faktor u BiH, a u tu se grupu svrstao i američki izaslanik Matthew Palmer. Na pitanje dijeli li i on to mišljenje, Čović je odgovorio negativno i još jednom stao na stranu strateškog partnera…

Američki izaslanik Palmer spominje uklanjanje etničkog prefiksa. To za Čovića nije prihvatljivo. Upitan kako unutar svega toga pronaći pravo rješenje Čović je pokušao pojasniti šta znači nacionalni prefiks, ali ga je u pokušaja lamentiranja na tu temu nenadano presjeklo pitanje novinara o razgovoru s Palmerom…

Čović je pred kamerama govorio i o unitarističkim i secesionističkim ambicija svojih koalicijskih partnera, ali je "zaboravio" kazati ko stoji iza blokade formiranja vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Bilo je to sve samo ne uspješno gostovanje predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića u udarnom terminu na HRT-u. Umjesto očekivanog laganog poentiranja, pred gledateljima u Hrvatskoj, BiH i svijetu, uslijedio je neočekivani debakl.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...