NAPADNI, AKO SMIJEŠ: Amerikanci u srcu Europe drže 20 atomskih bombi

Zeleni ali i Socijaldemokrati u više su navrata tražili da SAD povuče nuklearno oružje s tla Njemačke.

  • Svijet

  • 28. Okt. 2021  28. Okt. 2021

  • 0

Vjeruje se da SAD imaju 20 atomskih bombi na tlu Njemačke, stacioniranih u američkoj vojnoj bazi u Büchelu, u saveznoj državi Porajnje-Palatinat (Rhineland-Pfalz). Njemačka je odustala od nuklearne energije odlukom kancelarke Angele Merkel nakon katastrofe u Yukushimi.

Zeleni ali i Socijaldemokrati u više su navrata tražili da SAD povuče nuklearno oružje s tla Njemačke, no kad dođu na vlast trebali bi odustati od tog zahtjeva, upozorio je utjecajni Wolfgang Ischinger, bivši njemački ambasador u SAD-u i predsjedavajući Münchenske sigurnosne konferencije.

Hoće li se Njemačka povući iz NATO-ovog programa za odbranu od nuklearnog napada, pitanje je za koalicijske pregovore, piše Spiegel. Takvi razgovori upravo se vode između Socijaldemokrata, Zelenih i FDP-a oko formiranja nove vlade u Njemačkoj, koja će zamijeniti veliku koaliciju CDU/CSU i SPD-a na čelu s Angelom Merkel.

Povlačenje američkih atomskih bombi iz Njemačke imalo bi ozbiljne posljedice po sigurnost u Europi, upozorava Ischinger. To bi bio udarac za Poljsku, koja strahuje od invazivne Putinove Rusije.

imageWolfgang Ischinger (Foto: Abdulhamid Hosbas/AFP)

"Što se tiče sigurnosne politike, Poljacima ćemo izvući tepih pod nogama ako se Njemačka povuče iz nuklearnog odvraćanja", rekao je Ischinger. U tom bi slučaju Poljska mogla insistirati na postavljanju atomskih bombi na svom teritoriju, upozorio je.

"Aktivna poljska uloga u NATO-ovom programu nuklearnog odvraćanja zauzvrat bi imala posljedice u Moskvi o kojima ne želim ni razmišljati", rekao je Ischinger. "Pretpostavljam da bi posljedice bile katastrofalne", istaknuo je, budući da bi nuklearni projektili NATO-a još se više približili Rusiji.

Nakon smanjenja broja američkih vojnika na tlu zapadne Europe, za vrijeme mandata Donalda Trumpa pojačan je broj američkih snaga na tlo Poljske.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...