ĐURO KOZAR O DODIKOVIM POSTUPCIMA: “Treba mu pokazati da se na silu udara silom, kako ga nije stid lagati narodu, RS grca…”

Očekuje da će doći do sankcija Dodiku koji je već na američkoj crnoj listi.

  • Mini market

  • 29. Okt. 2021  

  • 0

"Bosna i Hercegovina se ne može srušiti. Ni na ovaj ni na bilo koji Dodikov način", kazao je vojni analitičar Đuro Kozar komentirajući deklaraciju koju je SNSD usvojio na Palama.

"Jedno su želje, a drugo mogućnosti. Ne pita se on u ovom svemu, pitaju se drugi, pita se Parlamentarna skupština BiH. Ne može Dodik jednostrano, ni NSRS, da rješava bilo koje pitanja pa kada je i riječ o vraćanju nadležnosti, kada je riječ o formiranju paradržavnih organa. Ima mogućnosti i načina da se on spriječi. Već ovo što je uradio je mnogo i treba ga na svaki način spriječiti. Treba mu pokazati da se na silu udara silom, jer on jedino samo za sankcije zna i to izgleda jedino može da ga zaustavi", rekao je Kozar.

Očekuje da će doći do sankcija Dodiku koji je već na američkoj crnoj listi. Smatra da bi bilo jako loše za RS, ali i za narod koji tamo živi da se uvedu sankcije entitetu.

"Sve ovo što radi Dodik, radi u korist vlastite štete. Ne postoji pravni put za rušenje države,  Dejtonski sporazum nije omogućio da se otcijepi bilo koji entitet. Ne može se niko vraćati na izvorni Dejton kad su validnim odlukama dodate nadležnosti države i dati dodatni organi. Ne može se to sve poreći kad su i poslanici iz RS glasali za to. Povlačenje saglasnosti ne znači da se ukida neko ministarstvo, Sud, Tužilaštvo", dodao je Kozar.        

Dodik je na Palama uputio teške riječi. Kazao je da će se „BiH urušiti i nestati, a ostat će samo ono što može da živi, a to RS, od ostalog dijela ne znam šta može da ostane“.

Kozar se referirao i na Dodikove riječi da je RS najbolji dio BiH.

"Pa kako ga nije stid lagati narodu, oni su prezaduženi, imaju dvostruko više kredita i zaduženja nego FBiH, grcaju u dugovima. Ova „paljanska deklaracija“ je puna nerazumnih i neobjašnjivih rečenica. On će ići silom na SIPA-u, međutim tu je EUFOR koji ima 600 vojnika, taj se broj brzo može utrostručiti mogu pozvati države koje su u stanju borbene pripravnosti da zaustave bilo kakav ratni plamen ili bilo kakvo tjeranje državnih organa za područja RS. To se po mom mišljenju nikada ne bi moglo dogoditi, ali svašta je u glavama ljudi koji nisu razumni. Narod treba da zna da postoji međunarodna zajednica koja ima mandat da intervenira – pojasnio je Kozar.

Kada je riječ o političkim pregovorima koji se tiču BiH, oni se u posljedne vrijeme vrše i u regionu.

Kozar kaže da je HDZ BiH izašao sa isključivim stavovima, žele da bude po njihovom ili nikako.

"Tako se ne može pregovarati. Pregovarati se može s nekim ko želi kompromis, inače je uzaludno. Malo me iznenadilo što su SAD dvojicu iskusnih diplomata angažirali ovdje. Jednog za Izborni zakon, a drugog za opšta pitanja provođenja Dejtonskog sporazuma. To je trebala da bude jedna ličnost koja to sve treba da objedini", kazao je Kozar za Hayat.

Mišljenja je da u BiH ne može doći do rata, ali mogu izbiti manji oružani sukobi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...