KOLUMNNA ĐURE KOZARA: "Odluka da se u Albaniji uspostavi stožer američkih specijalnih snaga izraz je većeg interesiranja SAD-a za Balkan"

Republika Albanija je u NATO-u od 2009. godine, obnovila je zračnu i gradi pomorsku bazu, tako da sa stožerom specijalaca iz SAD-a želi biti vidljivija u prevenciji i zaštiti regije od negativnog utjecaja Ruske Federacije

  • Društvo

  • 02. Apr. 2024  

  • 0

Piše: Đuro KOZAR (Oslobođenje)

Europsko zapovjedništvo Snaga za specijalne operacije američke vojske, čiji su pripadnici poznati kao zelene beretke, nedavno je formiralo stožer u Albaniji s namjerom da iz neposredne blizine prati i procjenjuje sigurnosne izazove i rizike na zapadnom Balkanu i adekvatno reagira. Uspostavljanje ovog štaba uslijedilo je na zahtjev Albanije, koja je u NATO-u od 2009. godine i zbog svog geopolitičkog položaja želi biti vidljivija u prevenciji i zaštiti regije od negativnog utjecaja Ruske Federacije, naročito nakon njene invazije na Ukrajinu. Tirana je, uz financijsku pomoć SAD-a, već obnovila vojni aerodrom Kučeva, a u tijeku je i izgradnja pomorske baze kod Drača. Očevidno je da NATO želi da ojača svoje snage i Rusima zatvori prilaz Jadranu ne želeći da im ni na koji način prepusti ovu regiju. S tim u svezi Albanija je od ulaska u Sjevernoatlantski savez svoje oružane snage prilagodila standardima Saveza, modernizirala kopnenu vojsku i odlučila da iz bruto domaćeg proizvoda za obranu izdvaja dva posto, što se, inače, zahtijeva od svake članice. Budući da Albanija nema borbeno zrakoplovstvo, njen zračni prostor kontrolira avijacija dviju članica Saveza - Italije i Grčke.

Aerodrom Kučeva izgrađen je 1955. u vrijeme komunističkog režima u Albaniji, pod vodstvom Envera Hodže (1908-1985), a taj grad je tada imao naziv Staljinov grad. U ovoj zračnoj luci ranije su letjeli sovjetski MIG-15, MIG-17, MIG-19, koji su bili u pripravnosti u slučaju rata sa Zapadom koji se nikad nije dogodio. Bila je to tada moćna baza, a posljednji letovi su održani 2005. godine i od tada je objekat napušten do nedavne obnove za potrebe NATO-a. Prema podacima Ministarstva obrane Albanije, NATO je u rekonstrukciju aerodroma uložio 45,8 miliona eura, a najava njegovog otvaranja izazvala je burne reakcije ruskih zvaničnika koji su valjda shvatili da se širenjem Sjevernoatlantskog saveza smanjuje njihov utjecaj na Albaniju i Jadransko more. Inače, civilni zračni promet se u Tirani obavlja preko Međunarodnog aerodroma koji nosi ime Majke Tereze (1910-1997), koja je rođena u Skoplju u albanskoj katoličkoj obitelji, a Vatikan ju je proglasio svetom 2016. godine.

Odluka o tome da se u Albaniji uspostavi stožer američkih specijalnih snaga izraz je većeg interesiranja SAD-a za Balkan, a presudno je za to bilo jačanje ruskog utjecaja u Srbiji i Republici Srpskoj. NATO želi veću suradnju sa zemljama u regiji van domašaja Ruske Federacije i bolju pripremu za suočavanje s nepredviđenim izazovima. Na pitanje da li otvaranje baze znači da u regiji vide stanovite prijetnje stabilnosti Balkana, iz američkog zapovjedništva kažu da to nije slučaj: “Dolazak ovog stožera u Albaniju nema nikakve veze sa stabilnošću u regiji. Prije toga smo već imali timove koji redovno treniraju s našim saveznicima i partnerima na Balkanu. Osnivanje ovog štaba omogućava nam da provedemo više obuka, povećavamo suradnju i učinkovito reagiramo na sve što bi moglo poremetiti mir i sigurnost u regiji”, kazao je za jednu agenciju direktor službe za odnose sa javnošću u američkom Zapovjedništvu za Europu Huan Martinez. Dodao je da zelene beretke djeluju na poziv i odobrenje saveznika i partnera širom Europe i da je to dobrim dijelom posljedica jakih odnosa koji su izgrađeni u okviru zajedničke obuke i operacija.

Zapovjedništvo Snaga za specijalne operacije SAD-a koje je smješteno u Stuttgartu ima jedan bataljon od nekoliko stotina vojnika i starješina koji za sebe kažu da su najbolje što Amerika ima, jer za razliku od obične vojske, oni mogu djelovati bilo gdje, u bilo kakvim uvjetima i obaviti svaku zadaću. Njihove misije su nekonvencionalno ratovanje, inozemne intervencije, izravna akcija, protuterorizam i specijalno izviđanje. U ljeto 2011. održana je zajednička dvotjedna vježba pripadnika Specijalne brigade Vojske Srbije i Specijalne jedinice Nacionalne garde Ohia na kojoj su sudionici svoje sposobnosti i vještine pokazali na poligonima aerodroma u Nišu, strelištu Međa i na planini Jastrebac i nisu se jedni drugima suprotstavljali pošto su imali istovjetan cilj. Početkom 2020. na poligonu Peskovi kod Požarevca uvježbavali su se specijalci Kobri i Sokolova iz 72. brigade Vojske Srbije sa američkim zelenim beretkama iz Europskog zapovjedništva u Stuttgartu, a u izvršavanju složenih zadaća više su pokazali Amerikanci. Stožer specijalaca SAD-a u Albaniji sačinjava malo osoblje, od 20 do 30 pripadnika, koje će se rotirati i u slučaju potrebe oni mogu alarmirati svoje zapovjedništvo koje bi transportnim helikopterima ili avionima hitno poslalo nekoliko četa pomenutog bataljona iz Njemačke na područje zapadnog Balkana, a mogu angažirati i američke specijalne snage koje su locirane na Kosovu i u Rumunjskoj.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...