PHIL COLLINS SVOJOM ZBIRKOM POSVAĐAO CIJELI TEXAS: Nakon što je muzeju poklonio izuzetno vrijedne ekponate želi ih nazad, A SVE ZBOG...

Lukavi izdanak predsjedničke familije iskoristio je Collinsov dar kao savršen mamac za privlačenje filantropskog novca za revitalizaciju Alamo Plaze, povjesnog središta San Antonija. Za tu investiciju je planirano pola milijarde dolara.

  • Kultura

  • 31. Okt. 2021  31. Okt. 2021

  • 0

Piše: Nada Zdravič

Glavni junak bitke za Alamo nije više Davy Crockett, nego Phil Collins, a borbe, potpuno neočekivano, bjesne. Svojevremeno su 1836. tvrđavu Alamo napali Meksikanci, i branili, na život i smrt, Teksašani i Amerikanci.Meksičke žrtve se broje između 400 i 600, a žali se i za 257 teksaških duša.Trenutno se za Alamo strastveno bori britanska rock zvijezda, pjevač i bubnjar Genesisa, Phil Collins.

Svoju jedinstvenu zbirkuod 400 artefakata iz bitke za Alamo, vrijednu 15 miliona dolara, poklonio je budućem lokalnom muzeju i žestoko posvađao cijeli Texas, poslije Aljaske - najveću američku državu.Vremešni Collins je cijeli život opsjednut legendom Alama.Od malena je sakupljao, poslije nabavljao i kupovao mušketne metke, rogove sa barutom, kacige, karte i vojne dokumente sa ratnog poprišta, a tu je i vrećica sa streljivom, koju je prema čuvenju Davy Crockett (pre)dao meksičkom oficiru tik pred egzekuciju.

Onda je Collins 2014., uz puno pompe, TV kamera i sijevanja bliceva, svoju kolekciju poklonio državnoj agenciji koja upravlja Alamom, s uvjetom da dar dobije mjesto u budućem muzeju čuvene bitke.

Collinsovi eksponati krajnje sumnjivi

Ali, autentičnost podataka o okršaju "500 krvoločnih i brutalnih Meksikanac" sa hrabrim, malobrojnim Amerikancima garnizona Alamo - stavljena je pod znak pitanja.Dilemu je razotkrio best seller New York Timesa: "Zaboravi Alamo, Uspon i pad američkog mita", objavljen u junu ove godine. Čak je i izvor nekih predmeta Collinsove zbirke vrlo upitan. Sumnjiv je naročito nož Jima Bowieja, jednog od teksaških vođa.

Kad Muzej bude otvoren građani Texasa sigurno neće biti zadovoljni što je za njega potrošeno desetine milijuna dolara iz džepova poreskih obveznika – znajući da su eksperti pojedine eksponate ocijenili "krajnje sumnjivi"’.Ima još jedna druga bitka, a ona se vodi na polju tumačenja događaja.

U seriji Walta Disneya i naročito u filmu Johna Waynea iz 1960. proslavljeni su teksaški pobunjenici na čelu sa Davyjem Crockettom.U knjizi je ustanovljeno da se popularni traper nije herojski borio do posljednjeg daha, nego se predao, a Meksikanci su ga brzopotezno dokrajčili.Autori knjige su ustvrdili da je skoro polovica teksaških vojnika pobjegla glavom bez obzira prije početka napada.

Amerikanci su, zbog njihove poznate nadmenosti, potcijenili meksičke prijetnje: napad ih je zatekao "na spavanju".Jedan od razloga rata za nezavisnost je što je Teksas po svaku cijenu htio zadržati ropstvo – zbog rada na plantažama, a u Meksiku je ono već bilo ukinuto.

Phil Collins je u neznanju izazvao rat konzervativnih tradicionalista i modernih revizionista. Ovi prvi zahtijevaju muzej u slavu šačice bijelih junaka, koji su navodno svjesno žrtvovali živote u borbi protiv meksičkih nitkova, i oni ne bi da se talasa.

Revizionisti zahtijevaju da budu zastupljeni i crni robovi, Indijanci i Tejano –Teksašani hispano porijekla, koji su se borili na strani Davyja Crocketta.

Ali - u službenoj historiji, u udžbenicima ni u dokumentima Kongresa – ovih drugih nema. Proslavljeni su samo bijeli Amerikanci.

Lažno ispisana historija

Historičari i članovi Konsultativnog komiteta za uređenje spomenika Tvrđave Alamo smatraju da Muzej mora predstaviti činjenice i sve aspekte bitke, koja izgleda i nije tako pobjedonosna, kao što su je svojevremeno predstavili i Walt Disney, i John Wayne i nedavno Teksašanin John Lee Hancock.

Zvanična Amerika je još 1938. u Tennesseeju, navodno rodnom mjestu Davyja Crocketta, podigla spomenik ovom opjevanom lovcu na krznaše. I decenijama je vjerovala u famu i podgrijavala hollywoodsku legendu o njegovom junaštvu. Današnje studije su pokazale da je Davy Crockett neslavno pokušao pobjeći i da su ga Meksikanci tako uhvatili.

A bitka za Alamo nije usporila napredovanje meksičke vojske da bi Ameri u međuvremenu imali kad prestrojiti se. Američke trupe je predvodio predsjednik Republike Texas Sam Houston, po kojemje kasnije dobio ime najveći teksaški grad.

A da bi Alamo – koji se nalazi u gradu San Antonio - postao moderna turistička destinacija svjetske klase, kao što to priželjkuje lokalni establishment, osviještena građanska udruženja smatraju da Teksašani moraju razdvojiti žabe i babe i ukloniti brojne slojeve spinova i obmana, zakopanih skupa sa događajima iz 1836. Autori knjige su otkrili kako je William B.

Travis, jedan od istaknutih pobunjeničkih vođa noć uoči bitke pokušao dogovoriti kapitulaciju svojih vojnika, mada im je obećao: "Ili pobjeda ili smrt".Ustanovili su i da Jim Bowie nije bio tako kvalitetan Amerikanac, nego krijumčar robova i varalica na preprodaji zemljišta.

Colins potpuno izgubio živce

Zaključak: branitelji tvrđave Alamo nisu bili uzorni junaci, kao što se Teksašani i Amerikanci decenijama hvale i busaju u prsa.Neki su bili i jako iznenađeni što je Phil Collins uopće sakupljao te stare predmete, izgleda sumnjivog porijekla.Ali komesar Texasa za državno zemljište, George P. Bush, sin Jeba, brata bivšeg predsjednika SAD-a, bio je "oduševljen" izgradnjom muzeja.

Lukavi izdanak predsjedničke familije iskoristio je Collinsov dar kao savršen mamac za privlačenje filantropskog novca za revitalizaciju Alamo Plaze, povjesnog središta San Antonija. Za tu investiciju je planirano pola milijarde dolara.Nakon godina političkih svađa i prepucavanja, Phil Collins je izgubio živce i pobjesnio. Javno je zaprijetio da će svoju milionsku zbirku uzeti nazad.

Sedamdesetogodišnji rock pjevač bi da na svaki način da svoju kolekciju ugleda na policama Muzeja. I San Antonio je konačno počeo graditi. Ali bitka za istinu Alama nije jenjala.U julu je viceguverner Texasa Dan Patrick u ovoj bogatoj slobodarskoj državi radikalno zabranio raspravu sa Jasonom Stanfordom i Chrisom Tomlinsonom, autorima inkriminirane knjige "Zaboravi Alamo". Kaže da za "ponovno pisanje povijesti u Texasu nema mjesta".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...