DIREKTOR "SARAJEVOGASA" NAJAVLJUJE: "Dotok gasa iz Srbije limitiran, nadamo se normalizaciji dotoka u..."

Situacija poput kvara na transportnoj trasi gasa u Bugarskoj, zbog čega je prekinuta isporuka ovog energenta i za Bosnu i Hercegovinu je nešto što se desi, kaže Baković.

  • Ekonomija

  • 02. Nov. 2021  

  • 0

Direktor "Sarajevogasa" Edis Baković izjavio je danas za BHRT da je stanje sa snabdijevanjem plinom dobro. 

„Trenutna potrošnja u Kantonu Sarajevo je 13.000 metara kubnih na sat. Nažalost, Toplane i dalje moraju raditi na alternativnom režimu, pošto je dotok limitiran iz Srbije, ali nadamo se da će u naredna 24 sata dići do stabilizicaije i normalizacije dotoka gasa u BiH.“ 

Do tada, ističe Baković, građani ne moraju brinuti, „domaćinstva mogu normalno trošiti gas, imamo sasvim dovoljno pritiska i zaliha u sistemu.“ Nedostatak skladišta gasa, za Bosnu i Hercegovinu je veliki problem, ističe.

„Srbija ima veliko skladište gasa. Jučer su odmah mogli reagovati jer se iz njega crpe količine. Mi ono što imamo u cjevovodu od Zvornika do Sarajeva možemo crpiti, ali to su veoma male količine, tako da vrlo brzo kod nas gas nestaje. Neophodno je čim prije krenuti u realizaciju podzemnog skladišta prirodnog gasa", poručuje Baković.

Situacija poput kvara na transportnoj trasi gasa u Bugarskoj zbog čega je prekinuta isporuka ovog energenta i za Bosnu i Hercegovinu je nešto što se, prema riječima Bakovića, desi.

„I opet se vraćam na skladište. Da ga imamo, napunili bi ga u ljetnom periodu kada je veoma jeftina cijena prirodnog gasa i mogli bi reagovati tokom zime.  Nažalost, mi smo na kraju sistema iz Rusije, i uvijek se moramo oslanjati na susjede koje nam pružaju pomoć u svemu tome.“, zaključio je direktor "Sarajevogasa".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...