RADOVAN KOVAČEVIĆ SLAVI UOČI SJEDNICE VIJEĆA SIGURNOSTI: "Potvrđeno je da..."

Kovačević napominje da je dio međunarodne zajednice, a tu prvenstveno misli na Zapad i samog Schmidt, žestoko lobirao da se produženje mandata EUFOR-a veže za verifikaciju tog njemačkog diplomate kao visokog predstavnika.

  • Politika

  • 03. Nov. 2021  

  • 1

Christian Schmidt neće govoriti na sjednici Vijeća sigurnosti bezbjednosti UN, niti će OHR biti pomenuta u tekstu rezolucije koji je usaglašen na insistiranje Rusije, čime je definitivno potvrđeno da Bosna i Hercegovina nema visokog predstavnika, kaže savjetnik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Radovan Kovačević.

Kovačević u izjavi za “Sputnjik” napominje da je ovo potvrda da nije uspjela prevara koju je Zapad spremao da se kroz obraćanje Šmita Savjetu bezbjednosti UN “prizna njegov legitimitet kao visokog predstavnika”.

"Dakle, sve ono što od početka govori član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predstavnici RS da Schmidt nije visoki predstavnik, sada je i definitivno potvrđeno i u Vijeću sigurnosti UN. Podsećam da se nikada do sada nije desilo da se održi sjednica VIjeća sigurnosti o stanju u Bosni i Hercegovini, a da se visoki predstavnik nije obratio", navodi Kovačević.

Kovačević napominje da je dio međunarodne zajednice, a tu prvenstveno misli na Zapad i samog Schmidt, žestoko lobirao da se produženje mandata EUFOR-a veže za verifikaciju tog njemačkog diplomate kao visokog predstavnika.

"Mi smo svojim prijateljima u UN prenijeli da je takav potez za nas nedopustiv i da nemamo ništa protiv produženja mandata EUFOR-a, ali da ne dozvoljavamo da se na bilo koji način spominju OHR i visoki predstavnik. I to je nešto što je od velikog značaja za RS", ističe Kovačević.

On je naglasio da je sada jasno da će biti upravo onako kako su govorili da će biti produžen mandat EUFOR-u, ali takozvanog visokog predstavnika neće biti ni u kakvoj priči.

"Bitno je i to što je Schmidt svoj skaradan i potpuno lažan izvještaj e-mailom poslao na adrese članica Vijeća sigurnosti UN. S druge strane, u UN je direktnim putem proslijeđen i izvještaj Vlade RS. Tako da, ukoliko bi bilo ko pomenuo taj njegov skandalozni izvještaj, i te kako će se čuti i za naš, koji je za razliku od njegovog tačan, precizan i što je najbitnije, zasnovan na činjenicama i Dejtonskom mirovnom sporazumu", naglašava Kovačević.

Na pitanje da li može poslije ovog poraza Schmidta da se očekuje njegova osveta kroz neke rigorozne mjere prema RS, Kovačević kaže da je sada još jednom potvrđeno da taj njemački diplomata nema bilo kakav međunarodni legitimitet, a samim tim ni bilo kakvu snagu, niti utemeljenje da povuče bilo kakav potez u BiH.

"Ukoliko povuče neki potez, RS će to potpuno ignorisati, uz poštovanje Ustava BiH i teritorijalni integritet BiH i zalagati se za to da se nastavi sa poštovanjem Dejtonskog sporazuma, Ustava BiH i da se vratimo u okvire BiH onako kako to predviđa Dejtonski sporazum koji smo svi potpisali", naglasio je Kovačević.

Schmidt neće govoriti na sjednici Vijeća sigurnosti UN, koja počinje večeras, niti će OHR biti pomenut u tekstu rezolucije kojom se produžava mandat EUFOR-a u BiH, odnosno misije Altea, navodi se u tekstu rezolucije koji je Vijeće sigurnosti UN usaglasio sinoć nakon višednevnih pregovora.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...