GEOSTRATEŠKA IGRA I TRGOVINA: "Najvažnije je da je mandat EUFOR-a produžen, Dodikovu retrogradnu politiku..."

Na upit da li produženje mandata EUFOR-a u BiH može da zaustavi avanturizam Milorada Dodika, Bratić kaže da je svim narodima u BiH dosta takve retrogradne politike.

  • Mini market

  • 04. Nov. 2021  04. Nov. 2021

  • 0

Potpredsjednik SDP-a BiH Vojin Mijatović i Senad Bratić, zastupnik u NSRS, te član Predsjedništva SDA govorili su o sinoćnjoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.

Mijatović je kazao da je najbitnija poruka to što je produžen mandat EUFOR-a u našoj zemlji.

"To znači mir i stabilnost u BiH i da smo i dalje “pod zaštitom” NATO saveza i to je ono što najviše boli one koji zastupaju retrogradne politike u BiH", rekao je Mijatović.

Osvrnuo se i na činjenicu zbog čega nije dozvoljeno visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu da se obrati na sjednici.

"To je pitanje za zapadne sile i sve one koji danas kažu da podržavaju rad visokog predstavnika, no međutim situacija je bila drugačija na sjednici Vijeća sigurnosti. Otvorit će se tu niz pitanja, ali opet ponavljam najvažnije je da je mandat EUFOR-a produžen, građani BiH mogu biti mirni jer to znači stabilnost i mir u BiH i to je najvažnije što nam je danas potrebno. Ostalo će nama pokazati jednu veliku geostratešku igru i trgovinu i nadmudrivanja, a posljedica te igre je nemogućnost da se obrati visoki predstavnik, koga očigledno ne samo da ne podržava Milorad Dodik u BiH, nego postoje i određena mimoilaženja u okviru međunarodne zajednice što se vidjelo na samoj sjednici – ističe potpredsjednik SDP-a BiH.

Na upit da li produženje mandata EUFOR-a u BiH može da zaustavi avanturizam Milorada Dodika, Bratić kaže da je svim narodima u BiH dosta takve retrogradne politike.

"Ja sam s narodom na terenu, sa svim građanima i po cijeloj smo u BiH. Svi narodi osuđuju ovakvu retrogradnu politiku i udar na suživot koja ide od aktuelne političke pozicije u entitetu RS i Milorada Dodika. Ovim je pobijedio mir i ideja o suživotu koja je ovdje prisutna stoljećima u BiH. Ovo sigurno nema nikakve koristi za entitet RS, već može dovesti u pitanje poziciju samog entiteta, ali i privredu, ekonomiju jer imamo takve resurse. U posljednje vrijeme u NSRS nemamo teme kojom se može popraviti životni standard, nego naprotiv. Sada smo onim Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima čak udari na ustavni poredak države, a samim time na Dejtonski mirovni sporazum i tu treba svoj posao raditi Tužilaštvo BiH", poručio je Bratić za Hayat.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...