DOK DODIK NAJAVLJUJE FORMIRANJE VOJSKE RS-a: Poskupio hljeb, od sutra skuplje i gorivo, a najvišu cijenu plaćaju...

Uprkos dobrim prinosima nakon žetve i relativno dobroj otkupnoj cijeni, cijena ovogodišnjeg roda pšenice je nastavila da raste pa su pekari bili primorani da podignu cijene svojih proizvoda

  • Društvo

  • 07. Nov. 2021  07. Nov. 2021

  • 0

Cijene hljeba i pekarskih proizvoda u Republici Srpskoj veće su od 10 do 20 odsto, a od ponedjeljka se očekuje i novo poskupljenje goriva, prenosi RTV BN.

Uprkos dobrim prinosima nakon žetve i relativno dobroj otkupnoj cijeni, cijena ovogodišnjeg roda pšenice je nastavila da raste pa su pekari bili primorani da podignu cijene svojih proizvoda, kažu u Udruženju mlinara i pekara regije Bijeljina.

Predsjednik Udruženja mlinara i pekara regije Bijeljina Radenko Pelemiš kaže da je na sastanku sa ostalim pekarima dogovoreno da tu cijenu koriguju naspram svojih troškova i otprilike je, kako navodi, nekih od 10-20 odsto ta korekcija određenih pekarskih proizvoda.

"Ako sad napravimo neko poređenje da je prije par mjeseci cijena brašna bila od 57-60 feninga, a da je sad to isto brašno od 80-84 feninga. Nekih 35-40 odsto je poskupilo samo brašno. Ako na to nadovežemo da je došlo do poskupljenja i ostalih repromaterijala koji se koriste u pekarskoj proizvodnji, prije svega margarina i ulja, bilo je neminovno da se izvrši korekcija cijene", rekao je Pelemiš.

Građanima je, iako naviknuti, svako novo poskupljenje udar na odavno prazne novčanike, a posebno kada je riječ o hljebu, namirnici bez koje se ne može.

"Narod je toliko ekonomski iscrpljen. Neizdrživo je, to je evidentno iz dana u dan", kaže jedan Prijedorčanin.

Neizvjesno je da li će se rast cijena hljeba i pekarskih proizvoda zaustaviti, pogotovo zbog toga što bi i cijene goriva u Republici Srpskoj već od ponedeljka ponovo mogle da porastu.

“Iduće sedmice možda bude blagog rasta, ali to ćemo sa sigurnošću znati u ponedjeljak. Ipak, ne očekujem da to bude značajno povećanje", rekao je predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske Dragan Trišić.

Trenutne cijene goriva u Republici Srpskoj su najviše u posljednjih 5 godina.

Iako se aktuelna vlast hvali povećanjem plata i penzija, ta povećanja ni izbliza ne mogu da prate rast cijena osnovnih životnih namirnica.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...