PARLAMENT BOSNE I HERCEGOVINE IMA NOVI PROBLEM: Prijeti im raspad...

Klima uređaji koji će uskoro prestati raditi ne mogu postići potrebni učinak hlađenja te se u vrijeme održavanja sjednica u salama Parlamenta dešavaju česta pregrijavanja sala

  • Mini market

  • 08. Nov. 2021  08. Nov. 2021

  • 0

Dvije postojeće rashladne mašine u objektu Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu stare su oko 40 godina jednako kao i ostala prateća oprema, a to su klima komore, razdjeljivači, sabirnici, upravljanje, ventili, cirkulacione pumpe, pneumatski ventili koji su potrebni za upravljanje, distribuciju zraka i tople/hladne vode kroz objekat, piše Fokus.ba.

Prema informacijama iz Parlamenta BiH, održavanje ove opreme je u posljednje vrijeme onemogućeno iz razloga što se više ne proizvode niti se za njih mogu nabaviti rezervni dijelovi za održavanje, koji se takođe ne proizvode.

Kao takve, ove rashladne mašine koriste freon R11 koji je zabranjen za upotrebu u Evropskoj Uniji, te se više ne proizvodi niti se može nabaviti u prodaji!

Upravo zbog toga razloga, kako saznaje Fokus.ba, Služba za zajedničke poslove institucija BiH sačinila je odluku koju treba da odobri Vijeće ministara o nabavci novog klima uređaja u vrijednosti od 1,2 miliona KM. Riječ je o odluci koja bi bila u okviru programa višegodišnjih kapitalnih ulaganja u periodu od 2022-2024.

"Služba trenutno raspolaže sa minimalnim zalihama freona R11 koji mašine kao rashladni medij koriste za hlađenje objekta. Predmetnim rashladnim mašinama obavlja se hlađenje kompletnog objekta Parlamentarne skupštine BiH uključujući pored kancelarijeskih prostora, hlađenje i ventilaciju sala za sastanke, kuhinja i restorana. Kapacitet rashladnih mašina je 2x500kW te iste obzirom na instalisani kapacitet i koeficijent iskorištenja troše veliku količinu električne energije kao energent za razliku od novih rashladnih mašina koje bi za isti učinak hlađenja koristile čak i do 30% manje električne energije. U objektu je također instalisan veliki broj cirkulacionih pumpi. Postojeće pumpe rade na on/of sistemu. U toku rada koriste maksimalnu snagu bez mogućnosti podešavanja i vođenja kapaciteta rada prema termotehničkim uslovima objekta. Novoprojektovane cirkulacione pumpe su u izvedbi elektronskih cirkulacionih pumpi koje mogu da rade kaskadno odnosno da radi sa kapacitetom od 5% do 100% zavisno od potrebih temperaturnih uslova u objektu i na taj način štede značajnu količinu električne energije – naveli su iz Službe za zajedničke poslove.

Obzirom na dotrajalost predmetne instalisane opreme, navode u informaciji za Vijeće ministara BiH, ona u posljednje vrijeme ne može da postigne potrebni učinak hlađenja te se u vrijeme održavanja sjednica u salama objekta Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, gdje je prisutan veliki broj osoblja, dešavaju česta pregrijavanja sala (do 26°C), pregrijavanja radnih prostorija (kancelarija) a na šta imaju česte prigovore, te reagovanja i zahtjeve državnih poslanika i zaposlenika za pojačanom klimatizacijom, a koju postojeće rashladne mašine ne mogu da postignu. 

U toku 2019. i 2020. godine Služba za zajedničke poslove Institucija BiH putem ovlaštene projektantske kuće je izradila tehničku dokumentaciju (projekat) za zamjenu predmetnih rashladnih mašina i pripadajuće opreme.

Ukupna procjenjena vrijednost projekta je cca 1.200.000,00 KM. Planirana sredstva po godinama bi iznosila 500.000,00 KM (2022. god.), 500.000,00 KM (2023. god.) i 200.000,00 KM (2024. god.).

Radovi na zamjeni prve i druge faze morali bi da se izvode u kontinuitetu, nakon završetka sezone hlađenja, od oktobra 2022. godine pa do maja 2023. godine, odnosno do početka sistema hlađenja. Treća faza mogla bi da bude sa vremenskim razmakom od prve dvije i mogla bi da se realizuje nakon završetka sistema hlađenja i prelazak na sistem grijanja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...