POTVRĐENO IZ AMERIČKE AMBASADE: "Nema mjesta za Aleksandra Vučića kod Joe Bidena"

Okupljanje će biti posvećeno odbrani vladavine prava i borbi protiv autoritarnih sistema širom svijeta

  • Regija

  • 09. Nov. 2021  09. Nov. 2021

  • 4

Ambasador SAD-a u Srbiji Anthony Godfrey potvrdio je da Srbija neće biti pozvana na Samit za demokratiju koji predsjednik Joseph Biden organizuje 9. i 10. decembra. Na samitu će učestvovati više od 100 zemalja, prisustvovat će brojni svjetski lideri, a na njemu neće biti mjesta za Aleksandra Vučića.

Okupljanje će biti posvećeno odbrani vladavine prava i borbi protiv autoritarnih sistema širom svijeta, piše portal Direktno.rs.

"Nisu svi naši partneri mogli biti pozvani na samit. Cilj je bio da pozovemo zemlje iz različitih regiona sa različitim nivoom razvoja demokratije. Kako one u kojima je demokratija vrlo dobro razvijena, tako i one u kojima se demokratija još razvija, sa različitom veličinom i različitim brojem stanovnika. Sjedinjene Države ostaju, međutim, posvećene saradnji sa Srbijom u drugim formama, kako bi se unaprijedila i ojačala demokratija", rekao je Godfrey poslije razgovora predsjednika Američke privredne komore Zorana Petrovića i predsjedavajućeg odbora AmCham Bojana Kaličanina sa srbijanskim ministrom za infrastrukturu Tomislavom Momirovićem o razvoju nacionalne infastrukture.

Na samit nisu pozvane ni Bosna i Hercegovina, kao ni Kosovo. Među pozvanima iz regiona, kako je objavio američki Politico pozivajući se na izvore, nalaze se Albanija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija.

Biden će 9. i 10. decembra biti domaćin virtuelnog samita, na kojem će se okupiti predstavnici vlada, civilnog društva i privatnog sektora.

U fokusu diskusije bit će izazovi i mogućnosti sa kojima se demokratija suočava, a dnevni red samita je i dalje povjerljiv, jer Bidenov tim radi na njegovom oblikovanju.

Američki zvaničnici su iznijeli listu mogućih obaveza koje bi druge zemlje mogle da preuzmu, kao što je prikupljanje sredstava za programe medijskog obrazovanja ili nametanje kontrole izvoza nekih tehnologija dvostruke namjene, naveo je Politico.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...