BOGATA HISTORIJSKA ZBIRKA: Francuska vraća opljačkano blago afričkoj državi

"Ovo je simboličan, dirljiv i historijski trenutak na koji se jako dugo čekalo", rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron

  • Svijet

  • 09. Nov. 2021  09. Nov. 2021

  • 1

Francuska je danas uz svečanu ceremoniju vratila Beninu 26 predmeta iz blaga kraljevstva Abomey koje su kolonijalne snage opljačkale u 19. stoljeću, što predstavlja ,,historijski trenutak nacionalnog ponosa za vlasti Benina”, javlja FENA.

Ministri kulture dviju zemalja, Roselyne Bachelot i Jean-Michel Abimbola, potpisali su u Elizejskoj palati ugovor o prijenosu vlasništva tih predmeta koji će u srijedu nakon 130 godina biti vraćeni u Benin.

"Ovo je simboličan, dirljiv i historijski trenutak na koji se jako dugo čekalo", rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji se 2017. godine obavezao da će Francuska vratiti artefakte koji pripadaju afričkoj kulturnoj baštini.

"Čitav narod Benina vam je zahvalan", rekao je predsjednik Patrice Talon, koji je ovom prilikom i došao u Francusku.

Naglasio je da je povrat tih 26 artefakata tek prva etapa i obećao da će se vratiti prilikom sljedećih povrata kulturnog blaga Benina, za koje je francuski predsjednik obećao da će se dogoditi.

Među predmetima koja će biti vraćena u srijedu, koja su bila izložena u pariškom muzeju Quai Branly, nalaze se totemski kipovi bivšeg kraljevstva Abomey, kao i prijestolje kralja Béhanzina, koje su francuske kolonijalne trupe opljačkale u palati Abomey 1892. godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...