ERDOGAN UZBURKAO DUHOVE: „Ovo je zemlja koja migrantima buši čamce i osuđuje ih na smrt…“

"Reći da je izbjegličku krizu izazvala Turska zaista je izraz nezahvalnosti", poručio je Erdogan.

  • Svijet

  • 12. Nov. 2021  

  • 2

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, komentarišući izjave grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa o tome kako je "Turska izazvala izbjegličku krizu", poručio je da je Grčka zemlja koja buši čamce migrantima i tako ih šalje u smrt, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je jučer u Ankari primio mađarskog premijera Viktora Orbana, a nakon susreta upriličena je i zajednička konferencija za novinare. Odgovarajući na pitanja novinara Erdogan je prokomentarisao izjave grčkog premijera Kiryakosa Michotakisa.

"Reći da je izbjegličku krizu izazvala Turska zaista je izraz nezahvalnosti", poručio je Erdogan.

Kazao je da je Turska na svom teritoriju ugostila oko pet miliona izbjeglica.

"Gotovo četiri miliona njih su iz Sirije, ima ih iz Iraka, Afganistana. Nezahvalno je reći 'problem izbjeglica proizlazi iz Turske' za zemlju koja je ugostila oko pet miliona izbjeglica. Ne znam što će Grčka učiniti ako otvorimo vrata", rekao je Erdogan, te dodao:

"Iznad svega, Grčka je zemlja koja je izbjeglicama bušila čamce u Egejskom i Mediteranskom moru, osuđujući ih tako na smrt. O tome imamo sve dokaze. To možete govoriti svijetu i možda zavarati svijet, ali Tursku nećete."

Upitan je i kako komentariše činjenicu da se nastavlja transport Sjedinjenih Američkih Država u grčku luku Aleksandroplis, Erdogan je kazao:

"Zapravo, nije samo riječ o Aleksandropolisu kao bazi, Grčka je sama postala baza Amerike. U ovom trenutku nisam mogao pobrojati koliko ima američkih baza unutar Grčke. Toliko je američkih baza u Grčkoj da kada se sve to sabere nastaje slika na kojoj je sama Grčka poput američke baze."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...