ODLUKA JE KONAČNA: Uskoro automobili neće dopuštati vozačima da krenu, ukoliko su…

Broj nesreća sa smrtnim ishodom se ne smanjuje, a rješenja još uvijek nema. No, i to bi se uskoro moglo promijeniti.

  • Auto

  • 12. Nov. 2021  

  • 0

Vožnja pod utjecajem alkohola problem je mnogim vladama u svijetu, a rijetke su odlučile učiniti ozbiljne korake da ju suzbiju.

Broj nesreća i poginulih se ne smanjuje, a rješenja kao da ipak ima. Kongres SAD-a je kao dio velikog paketa infrastrukturnih i prometnih mjera usvojio odluku po kojoj će automobili od 2026. godine biti opremljeni uređajima koji će onemogućiti alkoholiziranim vozačima da voze, odnosno da krenu s mjesta.

Zasad nije jasno o kojoj će se vrsti tehnologije raditi jer trenutni alkotesteri (na puhanje) u vozilima nisu pretjerano praktični. Kongres je odlučio, predsjednik SAD-a će potpisati, a na regulatorima je da razviju efikasan uređaj.

Tako će u svim novim vozilima od 2026. bit će ugrađen sistem, a zanimljivo je vidjeti hoće li američki primjer pratiti ostatak svijeta, posebno Europa, što nas najviše i zanima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...