"ONI NISU NAŠI...": Gabriel Escobar potopio prosrpske snage u Crnoj Gori

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Gabriel Escobar kazao je da Amerika ne treba da odlučuje o strukturi crnogorske Vlade, ali i istakao da Demokratski front (DF) koji pretenduje da uđe u Vladu nije američki partner.

  • Regija

  • 12. Nov. 2021  

  • 1

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Gabriel Escobar kazao je da Amerika ne treba da odlučuje o strukturi crnogorske Vlade, ali i istakao da Demokratski front (DF) koji pretenduje da uđe u Vladu nije američki partner.

On je, u intervjuu za TV Vijesti, ponovio da Vlada Zdravka Krivokapića ima punu podršku SAD-a.

U osvrtu na aktuelnu temu o rekonstrukciji Vlade i mogući ulazak DF-a u nju, Eskobar ističe kako je ta politička grupacija više usredsređena ne etničke podjele, nego na ekonomsku obnovu, te da su bili glavna prepreka usvajanju budžeta i zakona.

- Naša uloga je da podstaknemo Crnu Goru da nastavi da napreduje na evropskom putu, da osnaži članstvo u NATO-u i da nastavi borbu protiv korupcije. Naša politika uključuje pružanje podrške našim partnerima da to i čine. To se ne odnosi samo na partnere koji se samo izjašnjavaju kao takvi, nego na one koji su već konkretnim koracima to i pokazali. U vezi sa DF-om, iskreno govoreći, ranije preduzeti koraci nisu baš najbolji. Oni su više usredsređeni na etničke podjele, nego na ekonomsku obnovu. U Skupštini su bili jedna od ključnih prepreka za usvajanje budžeta i zakona. Tako da se ne radi samo o tome šta kažu, nego šta i rade. Tako da ćemo pažljivo pratiti situaciju, ali za sada ne mogu reći da su naši partneri - istakao je Eskobar.

On nije želio da govori o potencijalnim imenima onih, kako iz vlasti tako i iz opozicije, koji bi se mogli naći na listi američkih sankcija, navodeći da se ta odluka ne donosi lako.

- Ovaj proces je važan za SAD. I ne donosimo laku odluku jer, na kraju krajeva, sankcije nisu temelj za naš odnos. Drugo, ne signaliziramo unaprijed namjeru uvođenja sankcija - naglasio je Eskobar.

Odobrio tvit Ambasade SAD

On je rekao i da je djelimično tačna izjava šefa Kabineta predsjednika Crne Gore da tvit američke ambasade, u kome se naglašava zabrinutost SAD-a zbog ukorijenjene korupcije u zemlji, ne odražava suštinu i sadržaj susreta sa Milom Đukanovićem.

Eskobar je rekao i da je on dao potvrdu da tvit te sadržine može da se objavi.

- Kabinet predsjednika je u mnogome u pravu. Imali smo veoma dug razgovor o izazovima sa kojima se suočava Crna Gora. Dugo smo razgovarali o mogućnostima ekonomske saradnje, potrebe za kontinuiranim evropskim integracijama i izvršavanju dužnosti koje proizilaze iz članstva u NATO-u. I predsjeddnik se saglasio sa svim. Jesam rekao, i to ponavljam svakom akteru od civilnog društva, poslovne zajednice, predstavnicima svih partija sa kojima sam se sastao da je korupcija jedan od najvećih izazova u Crnoj Gori. To je prepreka evropskim integracijama, poboljšanju investicionog okruženja, i svako u društvu ima odgovornost da se bori protiv ukorijenjene korupcije. Tako da jesam to spomenuo njemu, spomenuo sam i predsjedniku Skupšine i premijeru - naglasio je on.

"Ne mogu govoriti u ime NATO-a"

Na pitanje o tumačenju njegove izjave na 2BS Forumu u kojoj je izrazio zabinutost zbog dijeljenja obavještajnih podataka sa Vladom Crne Gore, Escobar je rekao da je u tom intervjuu dva puta rekao da ne može govoriti u ime NATO-a.

- NATO ne čine samo SAD, već i preko 20 drugih zemalja, koje su dio organizacije čije odluke se donose konsenzusom. Crna Gora je punopravna članica. Odnos koji NATO ima sa Crnom Gorom definiše NATO. Ja kažem da je iz ugla spoljne politike SAD-a, Crna Gora i njena Vlada su veoma dobar partner u NATO-u - istakao je on.

Poštovati nezavisnost i suverenitet Crne Gore

Komentarišući srpski uticaj u Crnoj Gori, Escobar je rekao da se mora poštovati nezavisnost i suverenitet Crne Gore.

- Normalan odnos podrazumijeva da zemlja ima uticaj, da zemlja vrši investicije, da ima određeni interes i doprinosi obostranom razvoju kulture. Maligni uticaj je kada se zemlje ne ponašaju na način koji poštuje suverenitet, nezavisnost, etnička i politička prava svih stanovnika zemlje. U tom smislu, u ovoj zemlji postoje neki akteri koji su povezani sa trećim stranama i koji rade u skladu sa njihovim interesima. Tako da podstičemo sve međunarodne partnere Crne Gore da poštuju suverenitet i nezavisnost Crne Gore i da se u odnosu sa Crnom Gorom ophode kao sa sebi jednakima - naglasio je Escobar.

Prema njegovim riječima, sve zemlje regiona treba da se međusobno poštuju i budu članice EU.

- Prema svim zemljama regiona potrebno se ophoditi kao prema sebi jednakima. U vezi sa Srbijom, naše partnerstvo je sve jače i podstičemo je da iskoristi pozitivne aspekte svoje ekonomije i političkog uticaja da bi se to još više osnažilo, kako bi se osnažila ekonomska integracija regiona, i integracija regiona u EU - naveo je on.

Escobar je istakao da je svrha njegove posjete dvostruka, a najprije da pruži podršku ovoj Vladi koja je, smatra, uradila mnogo na evropskom planu, na jačanju partnerstva između SAD-a i Crne Gore.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...