GASNI EKSPERT UPOZORAVA GRAĐANE; OVO MORAJU ZNATI: "Slijedi još veće poskupljenje plina, Vlada F BiH benzinom gasi požar"

Građani BiH trebaju znati da je ovo tek prvo povećanje cijene gasa. Naredno ide odmah iza Nove godine. 

  • Ekonomija

  • 13. Nov. 2021  13. Nov. 2021

  • 1

Bivši savjetnik direktora BH-Gasa i nekadašnji direktor te kompanije Almir Bečarević nakon poskupljenja gasa obratio se otvorenim pismom javnosti. Podsjetio je da je zajedno s direktorom Jasminom Salkićem smijenjen jer su na vrijeme upozoravali na ovaj scenario. Njegovo pismo prenosimo u cijelosti.

"Došao je i taj dan koji je najavljen još u martu mjesecu 2021. godine. Vlada FBiH je na telefonskoj sjednici donijela odluku o povećanju veleprodajne cijene gasa sa 485 KM na 1000 Sm3 na 599 KM na 1000 Sm3. Ovo je povećanje od cca 25% i tačno iznosi onoliko koliko je najavljeno još u martu mjesecu od strane tadašnjeg BH-Gasa. Zbog ove najave desile su se smjene i ponižavanja tadašnjeg rukovodstva BH-Gasa. 

Prva nelogičnost ove odluke je ta da je donesena 12.11.2021. godine sa primjenom od 01.11.2021. godine. Znači retroaktivno. Kako je to moglo proći Ured za zakonodavstvo i stručne Službe Vlade je pitanje za pravnu znanost i istražne organe.

Druga nelogičnost je ta da je odluku o povećanju cijene gasa potpisala direktorica Energoinvesta, a ne Nadzorni odbor Energoinvesta. U zadnje 23 godine sve odluke o povećanju cijene gasa je potpisivao predsjednik NO BH-Gasa i to je bila jedina validna odluka za vladu da organ nadzora kompanije usvaja korekcije cijene gasa, a ne direktor BH-Gasa ili u ovom slučaju direktor Energoinvesta.

U dijelu obrazloženja Vlade FBiH kaže se da se cijena donosi, citiram: ”Uz zahtjev je priložena i Odluka direktora privrednog društva Energoinvest d.d. Sarajevo o utvrđivanju prodajne cijene gasa za distributivne kompanije (povlaštene tarifne kupce).

U Uredbi ne postoje distributivne kompanije (povlašteni tarifni kupci) jer svi kupci su tarifni kupci. 

Sada dolazimo do suštine:

- prvo su obmanjivali da će cijena gasa iz Turskog toka biti jeftinija 25%. 

- onda su obmanjivali da se cijena neće povećati do kraja godine.

- onda su povećali cijenu za 25% i na to povećanje treba dodati distributivnu maržu i PDV državi. 

- onda su obmanjivali da će raskinuti ugovor sa FGSZ i doveli do arbitraže od 21,1 milion USD. 

- onda su obmanjivali javnost da će cijena gasa biti transparentno obrazložena na stranici Energoinvesta i nigdje te transparentnosti. 

- onda su priopćili da gasa ima i nakon toga dva puta zatvorili gas Toplanama. 

- onda su obmanjivali da gasa nema preko Ukrajine, a gasa preko Ukrajine u izobilju. 

Građani BiH trebaju znati da je ovo tek prvo povećanje cijene gasa. Naredno ide odmah iza Nove godine. 

To naredno će se mjeriti u desetinama i desetinama miliona KM tako da ova ubleha o pokrivanju usvojenog povećanja cijene gasa do kraja godine je gašenje požara benzinom. 

Da li će neko reagovati na ove poslovne promašaje u nabavci gasa meni nije više bitno, jer bitno je da nisam slagao da će cijena gasa prvo biti povećana za 25%, a nakon toga još i više u odnosu na cijenu iz oktobra 2021. godine. Jedino što bih preporučio je da se vratimo na ugalj i drvo jer to će od sljedeće godine biti puno jeftiniji način grijanja, a industrija koja je priključena na transportni gasovod ce plaćati punu ekonomsku cijenu i koja ce biti veća za 80-100% u odnosu na cijenu iz januara 2021. godine. Plaćajte i slušajte ublehe ljudi koji od početka lažu i obmanjuju javnost. 

Što se tiče Tužilastva i FUP-a neka je svakom na čast sve ono što najavih da če se desiti i desi se bez bilo kakve reakcije. 

Na kraju, sa zanimanjem ću gledati u čiju seharu će zagrabiti minimalno 6,5 mil. KM za pokriće razlike u novembru i decembru, a onda će im trebati desetine i desetine miliona KM za razliku u cijeni za narednu godinu i te novce sumnjam da neko ima. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...