OFANZIVA ZAPADA: Hoće li međunarodni zvaničnici riješiti političku krizu u Bosni i Hercegovini?

Mogu li bosanskohercegovački političari rješavati nagomilane probleme u zemlji bez uplitanja međunarodnih zvaničnika? Kada i zašto su nam dolazili u posljednjem desetljeću? U čemu su pomogli, a šta je godinama na čekanju?

  • Politika

  • 15. Nov. 2021  15. Nov. 2021

  • 4

Teško je nabrojati sve posjete međunarodnih zvaničnika našoj zemlji posljednjih nekoliko godina u pokušaju raspetljavanja bosanskog političkog čvora. Izmjene ustava i Izbornog zakona, napredak zemlje ka euroatlanskim integracijama, samo su neke od tema koje su i prije više od decenije bile na stolu međunarodnih zvaničnika. Sjetimo se propalog sastanka u sarajevskoj bazi Butmir prije 13 godina i poruka koje čujemo i danas.

Karl Bildt, ministar vanjskih poslova Švedske

"Ja mislim da ste svjesni razlika koje postoje kod političkih lidera. Mislim da nećemo riješiti sve probleme BiH odjednom. Niko nema tu iluziju."

James Steinberg, zamjenik američkog državnog tajnika

"Mislim da svi shvataju da postoji budućnost za BiH, euroatlanska budućnost i to se mora iskoristiti."

Građani godinama čekaju napredak ekonomije, funkcionalan sistem socijalne zaštite, vladavinu prava i efikasan sistem pravosuđa. Brojne posjete međunarodnih zvaničnika u prošlosti nisu uspjele natjerati domaće političare da riješe ove probleme. Umorni od čekanja i etničkih podjela mnogi su zbog toga otišli iz zemlje.

Kathrine Ashton, visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost

"Da bi ispunili ova opravdana očekivanja lideri treba da odu dalje od etničkih podjela i počnu da se bave interesima svih građana ove predivne zemlje."

Jean Claude Juncker, predsjednik Evropske komisije

"Vladavina prava nije opcija u EU, to je obaveza. Ovdje mislim na vašu Izmjenu izbornog zakona."

Posjećivali su nas međunarodni zvaničnici i zbog domaćih kočničara na putu prema Evropskoj uniji. Upozoravali su lidere naše zemlje na činjenicu da su mnogo toga prokockali.

Ovakve posjete i ponašanje međunarodnih zvaničnika u velikoj mjeri su doprinijeli stanju koje imamo u zemlji, ali i na Balkanu, smatraju analitičari. Međutim, jasno je, kažu, ko je glavni krivac.

Srećko Latal, politički analitičar

"Mi smo odgovorni za to. Mi kao građani BiH, kao građani Balkana. Naši politički predstavnici, naši mediji, naši intelektualci, ali nažalost su stranci u velikoj mjeri komovali tome."

TANJA TOPIĆ, politička analitičarka

"Mislim da se dio međunarodne zajednice u BiH balkanizirao. Odnosno upao je u vještu zamku ovdašnjih političara pa su onda i vrlo često izbjegnute institucije i donošenje odluka u institucijama."

Državi su potrebna institucionalna rješenje, ali prije svega promjena stava svih bh. političara i prema politici i građanima.

Više u prilogu kolega sa BHRT-a:

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...