IVICA DAČIĆ VIŠE GLEDA NA ISTOK: "Кao što ni Srbija nema u planu da pristupa članstvu u NATO-savezu, tako ni NATO nema...

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je „principijelni stav Srbije da sprovodi politiku vojne neutralnosti, to je naša zakonska obaveza ali i odraz raspoloženja ogromne većine naših građana“, navodeći da je njeno članstvo u Partenstvu za mir (PZM), kojem je pristupala prije 15 godna, "optimalan okriv sa saradnju" sa NATO-m.

  • Regija

  • 15. Nov. 2021  15. Nov. 2021

  • 3

"Smatramo da ovakva pozicija na najbolji način odražava naše gledanje na rešavanje međunarodnih bezbednosnih problema. Ali odražava i duboka osećanja našeg naroda u vezi sa bombardovanjem naše zemlje od strane NATO pre 22 godine“, rekao je rekao je Dačić, na otvaranju 101. Rose-Roth seminara Parlamentarne skupštine NATO „Evroatlantske integracije, partnerstvo za mir i dalji koraci u suočavanju sa preostalim izazovima na Zapadnom Balkanu", koji se održava u Skupštini Srbije.

On je naglasio da Srbija poštuje što NATO „duboko uvažava ovakvo opredeljenja i ne vidi ga kao smetnju da vodimo intezivnu saradnju u obostranom interesu“.

„Кao što ni Srbija nema u planu da pristupa članstvu u NATO-savezu, tako ni NATO nema neki ‘tajni plan da nas učlani', kako mi je pre nekoliko godina rekao tadašnji visoki funkcioner NATO-a“, naveo je Dačić.

Govoreći o sigurnosnim problemima i izazovima, on je naglasio za „Srbiju Кosovo i Metohija pitanje broj jedan i predmet naše najveće pažnje“.

„Iako ulažemo ogromne napore i veliko strpljenje da u okviru dijaloga pod okriljem Evropske unije dođemo do obostrano prihvatljivog rešenja koje će na dugi rok doneti mir i stabilnost na ovaj prostor, suočavamo se sa čestim bezbednosnim problemima na području Кosova i Metohije, gde su u prvom redu ugroženi naši sunarodnici. Generator ovih stalnih bezbednosnih pretnji je isključivo vlada u Prištini“, rekao je Dačić.

On je ukazao da je Srbija odlučna da se kosovsko pitanje „reši isključivo političkim i diplomatskim sredstvima, jer dobro znamo da je to jedini put ka kompromisu i dalje ka trajnom uređenju odnosa Srba i Albanaca“.

U tom smislu, očekujemo i od misije КFOR na Кosovu i Metohiji, koja je pod komandom NATO-a, da u punoj meri izvršava svoje zadatke i da pravovremeno osujeti svaki pokušaj nasilja i destabilizacije prilika na teritoriji na kojoj ima nadležnost, a naročito u sredinama u kojima žive Srbi“, istakao je Dačić.

Kako je naveo, „naš odnos sa misijom КFOR je od samog početka na visokom nivou i mi cenimo napor svih njenih pripadnika da održavaju mir na Кosovu i Metohiji, a naročito da pomažu srpskoj zajednici kada je to potrebno“.

„Кao odgovorna država nastavićemo da sarađujemo sa КFOR-om na svim nivoima, jer poštujemo njegov mandat i ulogu koja mu je dodeljena. Ovaj aspekt naše saradnje držimo u samom vrhu naših zajedničkih ciljeva i interesa, pa zato i ovom prilikom pozivam sve članice NATO-a, i vas kao predstavnike u Parlamentarnoj skupštini, da sa svoje strane učinite sve da ova važna misija na Кosovu i Metohiji bude zaista faktor očuvanja stabilnosti i sprečavanja nasilja“, naglasio je Dačić.

On je rekao da činjenica da se u upravo u Beogradu održava ovaj seminar „dovoljno govori u prilog kvaliteta odnosa sa PZM, kao i da je to „dobar putokaz kuda treba da ide naša saradnja u godinama koje su pred nama“.

„Srbija je aktivan i konstruktivan član PZM i želimo da nastavimo tim putem. Potrebni smo jedni drugima, imamo vrlo jasan okvir za brojne zajedničke aktivnosti i saradnju, a što je najvažnije imamo jaku svest o tome da samo zajedno možemo da se odupremo mnogim savremenim izazovima i pretnjama“, naglasio je Dačić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...