SENZACIONALNI IZGLED MEGAPROJEKTA: Usred pustinje niče nova metropola, uskoro će postati glavni grad… (FOTO)

Već sad u gradu se mogu vidjeti velika katedrala i džamija, monumentalna ministarstva, kao i obrisi planiranih parkova i nebodera.

  • Ekonomija

  • 16. Nov. 2021  16. Nov. 2021

  • 1

Veliko gradilište u egipatskoj pustinji proteže se kilometrima. Pedesetak kilometara od Kaira gradi se od 2015. godine novo administrativno i finansijsko središte. Iako novi grad još nema ime, njegova je svrha rasteretiti i po većini funkcija zamijeniti Kairo.

Već sad u gradu se mogu vidjeti velika katedrala i džamija, monumentalna ministarstva, kao i obrisi planiranih parkova i nebodera. Novi glavni grad bit će i dom predsjednika, koji će dobiti raskošnu predsjedničku palaču, a gradi se i nova zgrada paralamenta.

Sve je to dio vizije Egipat 2030, čija bi kruna trebao biti završetak nove najviše zgrade na svijetu - nebodera Oblisco Capitale, koji će biti visok 1.000 metara.

  image  Li Binghong/Xinhua via AFP

Troškovi dijela radova koji bi trebali biti završeni do 2022. godine procijenjeni su na 45 milijardi dolara, no ne uključuju dodatne troškove.

Do kraja iduće godine planirano je preseljenje velikog broja ministarstava, ambasada, parlamenta i predsjednika.

Urbanistički plan otkriva kako je riječ o pametnom gradu s oko dvije hiljade obrazovnih institucija, tehnološkim i inovacijskim parkom, 663 bolnica i klinika, umjetnim jezerima i parkovima, tematskim parkom po uzoru na Disneyland, solarne farme, novu zračnu luku i željezničku vezu s Kairom.

image Foto: Khaled Desouki/AFP

Prema urbanističkim procjenama, do završetka izgradnje u novom će gradu stanovati oko šest i pol miliona ljudi.

No kritičari smatraju kako će se novi grad samo spojiti s prenapučenim Kairom, u kojem već sad u širem pojasu živi oko dvadeset miliona ljudi te kako projekt neće doprinijeti decentralizaciji zemlje.

image Foto: Khaled Desouki/AFP imageFoto: Khaled Desouki/AFP

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...