PROCURIO VIDEO: Rusi najavili bespilotnu verziju najnovijeg borbenog aviona 5. generacije, poznata i cijena... (VIDEO)

Checkmate je namijenjen upotrebi na kratkim pistama a opremljen je modularnim spremnicima naoružanja koji mogu nositi sve protuzračne rakete, topove, bombe i navodeće projektile.

  • HiTec

  • 16. Nov. 2021  16. Nov. 2021

  • 1

Ruska državna korporacija za razvoj najavila je rad na novom naprednom bespilotnom ratnom avionu koji se može sakriti od neprijateljskih radara.

U foršpan videu koji je objavljen u ponedjeljak, Rostec i ruski zrakoplovni gigant UAC prikazali su najnoviji ruski borbeni avion Suhoj Su-75 Checkmate (Šah-mat) te su potvrdili da će biti napravljena i bespilotna verzija tog aviona. Tom naprednom, bespilotnom verzijom 75-ice upravljat će računar te na taj način eliminirati rizik stradavanja pilota ili mogućnosti da oni padnu u neprijateljske ruke.

Profesionalac ne treba čekić, profesionalcu treba skalpel. Ovo nije samo još jedan avion pete generacije, ovo je Checkmate, poručuje se u videu.

Checkmate je borbeni avion pogonjen jednim motorom za kojeg se očekuje da će moći letjeti gotovo dvaput brže od brzine zvuka te da će se moći sakriti pred protuzračnom odbranom i radarima.

Prvi testni letovi tog aviona očekuju se 2023. godine, dok se testni letovi bespilotne verzije očekuju 2025. godine. Prvi serijski proizvedeni modeli tih borbenih aviona trebali bi se pojaviti već 2026. godine, tvrde Rusi.

Checkmate je namijenjen upotrebi na kratkim pistama a opremljen je modularnim spremnicima naoružanja koji mogu nositi sve protuzračne rakete, topove, bombe i navodeće projektile, a Rusi navode kako će mu cijena iznositi između 25 i 30 miliona dolara.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...