ORBAN IZGUBIO VELIKU BITKU S EVROPSKOM UNIJOM: Sud odlučio – Mađarska je prekršila zakon, kazne bi mogle biti drastične!

Kontroverzni potez Mađarske da "kriminalizira" podršku onima koji traže azil krši zakon EU, presudio je Evropski sud pravde u Luksemburgu.

  • Svijet

  • 16. Nov. 2021  16. Nov. 2021

  • 11

Izvršna vlast Evropske unije odlučila je da izvede Mađarsku pred sud zbog zakona koji smatra zločinom pomaganje tražiocima azila, što je posljednja u nizu bitaka između Bruxellesa i Budimpešte oko migracija, ljudskih prava i demokratije.

Komisija je podnijela tužbu protiv Mađarske najvišem sudu bloka – Evropskom sudu pravde u Luksemburgu.

Orbanova vlada nazvala ga je zakonom „Stop Sorošu“, što se odnosi na američkog milijardera Georga Sorosa, rođenog u Mađarskoj, čije je promoviranje liberalnih i otvorenih društava u suprotnosti sa nacionalističkim stavom Budimpešte.

„Mađarsko zakonodavstvo ograničava pravo podnosilaca zahtjeva za azil da komuniciraju sa relevantnim nacionalnim, međunarodnim i nevladinim organizacijama i da im pomognu tako što kriminaliziraju podršku zahtjevima za azil“, saopćila je Komisija.

„Dodatni razlozi za neprihvatljivost zahtjeva za azil ograničavaju pravo na azil na način koji nije kompatibilan sa pravom EU ili međunarodnim pravom.”

Sudski spor bi mogao da dovede do velikih novčanih kazni za Mađarsku, gdje je EU uzaludno pokušavala da spriječi premijera Viktora Orbana da pooštri ograničenja za medije, akademike i kritične nevladine grupe posljednjih godina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...