ŠTA SE DOGAĐA U AUSTRIJI: Bolnice u Salzburgu na rubu kolapsa, ljekari će morat birati...

Uvodi se trijaža, što znači da se mora odrediti kome prije pomoći, uzimajući u obzir oskudne resurse.

  • Svijet

  • 16. Nov. 2021  16. Nov. 2021

  • 2

Ljekari u austrijskoj pokrajini Salzburg izjavili su u utorak da pripremaju organizaciju trijaža jer u bolnice u regiji na rub kolapsa dolazi sve veći broj zaraženih koronavirusom. Uprava za salzburške državne bolnice najavila je formiranje trijažnog tima zato što uskoro više neće moći garantovati liječenje svih pacijenata po trenutnim standardima.

Trijaža znači da medicinski stručnjaci moraju odrediti prioritete kome će prije pomoći, uzimajući u obzir oskudne resurse. Trijažni tim će savjetovati ko može nastaviti primati intenzivnu njegu, a tko ne, rekao je glasnogovornik državnih bolnica u Salzburgu.

Ministar zdravstva želi uvesti policijski sat

Osoblje za intenzivnu njegu je u utorak pozvalo cjelokupno stanovništvo dviju regija na ‘lockdown’ kako bi se zaustavio daljnji prijenos virusa. Situacija je „vrlo, vrlo napeta“, rekao je Walter Hasibeder, predsjednik industrijske udruge OeGARI  (Austrijsko društvo za anesteziologiju, reanimaciju i intenzivnu medicinu).

Posljednjih dana konzervativna Austrijska narodna stranka (OVP) kancelara Alexandera Schallenberga oštro se protivila potezima ministra zdravstva Wolfganga Mückstein, člana Zelenih, da uvede policijski sat širom zemlje. OVP, umjesto toga, ustrajava na trenutnom ‘lockdowna’ za nevakcinisane, koji je u Austriji na snazi od ponedjeljka.

Mückstein planira ponovno procijeniti situaciju u srijedu, piše HIna.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...