DVIJE STRUJE POREZNIH REFORMI: Dok u FBiH porez raste, u RS-u će biti smanjen

Кod ovog rasterećenja u budžetu će prihodi biti manji za 80 miliona КM.

  • Ekonomija

  • 19. Nov. 2021  19. Nov. 2021

  • 2

Ministarstvo finansija RS je izjavilo kako će se u ovom entitetu provesti poreske reforme. Istakli su kako će Vlada RS-a u saradnji sa poslovnom zajednicom kreirati mjere koje će biti sadržane u Programu ekonomskih reformi za period 2022-2024 godina.

Navedeno je kako će sljedeća godina u potpunosti biti posvećena rasterećenju privrede i stvaranju povoljnih uslova za snažniji privredni rast.

"Ekonomske mjere, u predstojećem periodu, sadržaz će smanjenje doprinosa sa 32,8 na 31 posto, odnosno smanjenje stope za 5,5 posto. Stopa poreza na dohodak bi, ovim mjerama, bila smanjena sa deset na osam posto ili za 20 posto", preciziraju u Ministarstvu finansija RS.

Oni također dodaju kako bi neoporezivi dio bio do iznosa od 1.000 KM, te je planirano da se od sljedeće godine prilikom obračuna plata pređe sa neto na bruto.

"Кod ovog rasterećenja u budžetu će prihodi biti manji za 80 miliona КM. Ekonomskim mjerama planirano je i umanjenje nefiskalnih davanja u ukupnom iznosu 25 miliona КM, što će u značajnoj mjeri ići u korist poslovne zajednice od kojih smo dobili saglasnost za sprovođenje planiranih mjera", poručuju iz Minstarstva finansija RS.

Podsjećamo da je premijer RS Radovan Višković rekao da će ovim rasterećenjem zaposlenima biti povećanje plate između pet i deset posto, a da Vlada RS očekuje od poslodavaca da bar za isto toliko povećaju plate radnicima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...