ISPRAVKA TEKSTA; NENAD STEVANDIĆ OKRENUO PLOČU: "Nikad rat i nikad sukobi, a uvijek..."

Napomena: Nakon analize portala Raskrinkavanje.ba „Slobodna Bosna“ je izbrisala zadnji dio teksta koji je ranije preuzet od Srne i koji nije tačan jer je Bosna i Hercegovina postojala i prije Dejtonskog sporazuma, te se u Ustavu koji je njegov sastavni dio jasno potvrđuje njen međunarodnopravni kontinuitet.a

  • Mini market

  • 20. Nov. 2021  30. Dec. 2021

Srpski narod, Republika Srpska i institucije nikada nisu kršili Dejtonski mirovni sporazum, već su se bazirali na pravima iz tog dokumenta, ne oduzimajući ta prava drugim narodima i ne pozivajući na neadekvatan tretman drugih naroda i entiteta, izjavio je Srni predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić.

Pripadnici srpskog naroda i institucije Republike Srpske sa liderima političkih partija vlasti i opozicije vrlo odmjereno i na pravi način govore o potrebi očuvanja Dejtonskog sporazuma jer smo mi tim sporazumom dali svoj doprinos da prestane rat, da živimo u zajedničkoj zemlji i da svi u njoj budemo ravnopravni – rekao je Stevandić povodom 26 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

On je istakao da bi drugo ime za Dejton trebalo da bude ravnopravnost, navodeći da je činjenica da je ta ravnopravnost doživjela velike napade i skrnavljenja.

– Došlo je do velikih napada i skrnavljenja ravnopravnosti i prava srpskog naroda, te institucionalnih i političkih prava Republike Srpske i to je jedino što ometa i krši Dejtonski sporazum – napomenuo je Stevandić.

On je istakao da se nikada ne smije zaboraviti koliko je rat strašan.

– Ne smijemo zaboraviti koliko je bolno za svaku majku, oca, komšiju ili prijatelja gubitak najmilijih i to treba da bude temelj i budućih percepcija u vezi sa Dejtonom – nikad rat i nikad sukobi, a uvijek sporazum. Svaki sporazum je bolji od svakog nesporazuma  –  poručuje Stevandić.

Napomena: Nakon analize portala Raskrinkavanje.ba „Slobodna Bosna“ je izbrisala zadnji dio teksta koji je ranije preuzet od Srne i koji nije tačan jer je Bosna i Hercegovina postojala i prije Dejtonskog sporazuma, te se u Ustavu koji je njegov sastavni dio jasno potvrđuje njen međunarodnopravni kontinuitet. Dejtonskim sporazumom njena unutrašnja organizacija jeste promijenjena na način da se država sastoji od dva entiteta, ali BiH je kao nezavisna, suverena i međunarodno priznata država postojala od 1992. godine i nije “stvorena” sastavljanjem dva entiteta 1995. godine.

Vezane vijesti

trenutak ...