BOŠNJAČKA STRANKA REAGOVALA NA DIVLJANJE ZORANA LEKOVIĆA: "Pljevaljski Bošnjaci od 30. augusta prošle godine žive u konstantnom strahu"

"U dana kada se obilježava Dan opštine Pljevlja, kada se svi sjećamo antifašističke borbe i kada smo pomislili da su fašistički i četnički pokreti zauvjek poraženi, nažalost, dešava se nešto što ne doprinosi multietičnosti Pljevalja i Crne Gore".

  • Regija

  • 20. Nov. 2021  21. Nov. 2021

  • 1

Bošnjačka stranka saopštila je da pljevaljski muslimani od 30. avgusta 2020. godine "žive u konstantnom strahu od pojedinaca koji narušavaju sklad, poručujući muslimanima da nijesu poželjni u Pljevljima".

Iz Bošnjačke stranke reagovali su nakon incidenta u Pljevljima gdje je policija uhapsila Zorislava Lekovića (52) zbog sumnje da je napao aktivistkinju Sigurne ženske kuće Sabinu Talović i izvršnog direktora Umjetničke galerije "Vitomir Srbljanović" Belisa Pojatića.

"Najnoviji incident u Pljevljima, u kojem je Pljevljak Zorislav Leković ispred džamije provocirao prolaznike, noseći četničku zastavu, a nakon toga napao dvoje pripadnika bošnjačke nacionalnosti, nastavak je torture koju trpe pljevaljski muslimani u posljednjih godinu dana. U dana kada se obilježava Dan opštine Pljevlja, kada se svi sjećamo antifašističke borbe i kada smo pomislili da su fašistički i četnički pokreti zauvjek poraženi, nažalost, dešava se nešto što ne doprinosi multietičnosti Pljevalja i Crne Gore", navodi se u saopštenju Bošnjačke stranke.

Ističu da je današnji incident i napad na Pojatića i Talović "još jedan pokušaj demostriranja sile većine nad manjinom".

"Mi na to nećemo pristati. Nećemo dozvoliti da fašisti, pripadnici četničkih pokreta i mrzitelji bošnjačkog naroda bilo kome prijete, ugrožavaju ga ili nas proglašavaju nepoželjnima. Pozivamo ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića i direktora policije Zorana Brđanina da reaguju što je brže moguće, i da u skladu sa svojim ingerencijama preduzmu sve moguće radnje, kako bi ovaj slučaj dobio potpuni epilog. Bošnjačka stranka će obavijestiti međunarodne organizacije i ambasade o stanju u Pljevljima i činjenicama sa kojima se svakodnevno suočavaju muslimani u ovom gradu", navodi se u saopštenju Bošnjačke stranke.

CŽL: Državni organi da pruže punu bezbjedonosnu zaštitu Talović i njenoj porodici

Crnogorski ženski lobi (CŽL) osudio je napad na njihovu aktivistkinju Talović.

"Napad i prijetnje upućene koleginici aktivistkinji Sabini Talović napad je na njen integritet i život, ugrožavanje njenih i porodičnih elementarnih ljudskih prava, mira i bezbijednosti, slobode kretanja. Napad na aktivistkinju Sabinu Talović napad je na sve aktivistkinje/e mirovnjakinje/e koji se odupiru i bore protiv svih oblika nasilja, govora mržnje, negacije različitosti i pojavnih oblika fašizma", navodi se u saopštenju CŽL.

Oni zahtijevaju od državnih organa da pruže punu bezbjedonosnu zaštitu Talović i njenoj porodici.

"Poslednji je alarm za državne organe da hitno reaguju i počinioca privedu licu pravde i najoštrije sankcionišu", navodi se u saopštenju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...