ZABRINUTOST SVJETSKE ZDRAVSTVENE ORGANIZACIJE ZA EVROPU: Ako se odmah ne poduzmu hitnije mjere do marta bi moglo biti zabilježeno...

Kluge smatra da bi obaveza vakcinisanja trebala biti "posljednja mjera" kojoj se pribjegava, ali da bi bilo pravo vrijeme za "pravnu i društvenu raspravu" o tom pitanju.

  • Svijet

  • 20. Nov. 2021  20. Nov. 2021

  • 2

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) "jako je zabrinuta" zbog širenja covida-19 u Europi, dok se kontinent bori s novim valom infekcija, kazao je u subotu za BBC šef ureda WHO-a za Europu Hans Kluge.

Kluge je upozorio da bi oko 500 hiljada smrtnih slučajeva moglo biti zabilježeno do marta, ako se odmah ne poduzmu hitne mjere.

Kluge je kazao da bi obaveza nošenja maski mogla odmah pomoći u usporavanju pandemije. Nekoliko europskih zemalja zabilježilo je u posljednje vrijeme rekordno visoku stopu zaraze zbog čega su uvedena djelomična ili potpuna zatvaranja.

Šef regionalnog ureda WHO-a smatra da su hladno vrijeme, nedovoljan udio vakcinisani i dominacija zaraznije delta varijante virusa odgovorni za epidemiološku situaciju. Pozvao je na povećanje broja vakcinisanih, implementaciju osnovnih javnozdravstvenih mjera i novih načina liječenja kako bi se suzbilo širenje.

"Covid-19 je opet postao glavni uzrok smrti u našoj regiji",  kazao je Kluge za BBC, dodajući "da znamo što je potrebno napraviti" za borbu protiv bolesti.

Kluge smatra da bi obaveza vakcinisanja trebala biti "posljednja mjera" kojoj se pribjegava, ali da bi bilo pravo vrijeme za "pravnu i društvenu raspravu" o tom pitanju, piše Hina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...