DOŠAO U SARAJEVO U NAJGORE VRIJEME IKAD: Preminuo prvi turski ambasador u Bosni i Hercegovini

Sukru Tufan je početkom 1993. godine postavljen za prvog turskog ambasadora u BiH i otvorio je prvi ured Ambasade u Sarajevu, gdje je kao doajen diplomatskog kora ostao do septembra 1996. godine.

  • Vijesti

  • 01. Maj 2024  01. Maj 2024

  • 1

Prvi ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini u periodu od 1993. do 1996. godine, Sukru Tufan preminuo je u 82. godini. Tufan je svojevremeno proglašen Počasnim građaninom Sarajeva za osvjedočeno prijateljstvo i svesrdnu pomoć građanima BiH.

Od 1967. do 2007. godine obavljao je razne diplomatske dužnosti u Ministarstvu vanjskih poslova Turske.

Tufan je početkom 1993. godine postavljen za prvog turskog ambasadora u BiH i otvorio je prvi ured Ambasade u Sarajevu, gdje je kao doajen diplomatskog kora ostao do septembra 1996. godine.

Dijeleći sudbinu sa građanima Sarajeva, ulagao je napore zasnovane na politici Turske koju je predstavljao, a koja je od samog početka davala bezuslovnu i potpunu podršku kako bi BiH, sa svojim multietničkim, multikulturalnim i multireligijskim pluralističkim karakterom zaživjela kao suverena država u okviru svojih međunarodno priznatih granica.

Imao je značajnu ulogu u odnosima sa Mirovnim snagama Ujedinjenih naroda, u kojima je i Turske aktivno učestvovala te je pokazao solidarnost sa narodom Sarajeva kako bi se ove posebnosti očuvale, ne samo u političkom već i u kulturnom i društvenom životu i pod najnepovoljnijim uslovima opsade. 

Osim toga, bio je i aktivni član Specijalnog komiteta koji je formiran na inicijativu tadašnjih predsjednika Turske i Hrvatske u okviru misije dobre volje, a u cilju prevazilaženja sukoba između Hrvata i Bošnjaka.

Ambasador Tufan je među prvima pokrenuo inicijativu u vezi sa ponovnom izgradnjom Starog mosta u Mostaru. 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...