NOVA UREDBA VLADE FBiH: 60 miliona KM obrtima, pomoć za 40 hiljada radnika

Vlada Federacije BiH donijela je Uredbu o mjerama finansijske pomoći obrtima i ostalim samostalnim djelatnostima u s ciljem ublažavanja negativnih posljedica pandemije COVID-a 19.

  • Ekonomija

  • 21. Nov. 2021  21. Nov. 2021

  • 0

Cilj dodjele finansijske pomoći obrtima i ostalim samostalnim djelatnostima u FBiH je opstanak obrta i ostalih samostalnih djelatnosti, očuvanje radnih mjesta, kao i osiguranje podrške likvidnosti u svrhu ublažavanja negativnih posljedica pandemije COVID-a 19.

Ukupna finansijska sredstva za provedbu ove uredbe osigurana su u Proračunu Federacije BiH za 2021. godinu u iznosu od 60.000.000 maraka.

Po ovoj uredbi, sredstva finansijske pomoći će se dodjeljivati u svrhu refundacije već isplaćenog dijela bruto plaća za uposlenike obrta i ostalih samostalnih djelatnosti, kao i dijela doprinosa koji se obračunavaju na propisanu osnovicu za vlasnike obrta i ostalih samostalnih djelatnosti za period od 01.8.2020. do 31.7.2021. godine. Finansijsku pomoć će ostvariti svi obrti i ostale samostalne djelatnosti koji ispunjavaju uvjete propisane Uredbom.

Iz Federalnog ministarstva napominju, da bi se ostvarila finansijska pomoć, uz obvezu evidentiranja na Preliminarnoj listi, neophodno je ispunjenje minimalno jednog od uvjeta:

- da se na dan 30.11.2021. godine ima isti ili veći broj zaposlenih u odnosu na dan 31.7.2021. godine ili da je prosječan broj zaposlenih u periodu od 01.8.2021. godine do 30.11.2021. godine isti ili veći od prosječnog broja zaposlenih u periodu od 01.8.2020. godine do 31.7.2021. godine.

Također, jedan od uvjeta je da obrti i ostale samostalne djelatnosti koji su obveznici PDV-a, moraju imati izmirene obaveze po osnovu PDV-a, u skladu sa službenim evidencijama Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine.

Ukupan iznos financijske pomoći po jednom korisniku za obrte i ostale samostalne djelatnosti po ovoj uredbi iznosi maksimalno 30.000 maraka.

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta je uz podršku UNDP-a izradilo web platformu na kojoj će se naći lista korisnika koji zadovoljavaju uvjete na osnovu pribavljenih podataka iz službenih evidencija Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine i Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine.

Preliminarna lista korisnika, na kojoj se nalazi 18.071 obrt i ostale samostalne djelatnosti s ukupno 33.310 zaposlenih, objavljena je 10. novembra 2021. godine.

U roku od 15 dana obrti i ostale samostalne djelatnosti koji nisu saglasni s objavljenim podacima, mogu se obratiti Poreznoj upravi Federacije BiH, radi eventualnih provjera, korekcija i konačnog ažuriranja podataka. Nakon toga bit će objavljena potencijalna lista korisnika, a potom obrti i ostale samostalne djelatnosti mogu uložiti prigovor Ministarstvu. Rok za podnošenje prigovora je osam dana.

Iz Ministarstva navode da očekuju da će finansijsku pomoć ostvariti više od 20.000 korisnika, odnosno 40.000 zaposlenih, a tačan iznos pomoći svakom korisniku bit će objavljen na konačnoj listi u decembru 2021. godine.

Isplata finanaijske pomoći će se realizirati najkasnije u januaru 2022. godine, saopćeno je iz Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...