ISPRAVKA TEKSTA; ŽELJKA CVIJANOVIĆ PORUČILA: "Naša vizija BiH je vizija..."

Napomena: Nakon analize portala Raskrinkavanje.ba „Slobodna Bosna“ je izbrisala zadnji dio teksta koji je ranije preuzet od Srne i koji nije tačan jer je Bosna i Hercegovina postojala i prije Dejtonskog sporazuma, te se u Ustavu koji je njegov sastavni dio jasno potvrđuje njen međunarodnopravni kontinuitet.

  • Mini market

  • 21. Nov. 2021  29. Dec. 2021

  • 9

Predsjednica RS-a Željka Cvijanović izjavila je danas da se Republika Srpska, 26 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, bori za očuvanje i vraćanje svojih ustavnih nadležnosti i naglasila da nadležnosti moraju da budu tamo gdje je to Ustavom predviđeno.

"Bilo bi logično da danas, nakon toliko godina govorimo o političkom razumijevanju, o boljoj koheziji unutar BiH, unutrašnjem dijalogu i svemu onom što bi trebalo da krasi jednu multietničku zajednicu", rekla je Cvijanovićka novinarima u Banjoj Luci.

Nažalost, kaže ona, "Republika Srpska se danas bori za očuvanje ustavnih nadležnosti i sprečavanje daljeg razvlašćivanja".

"Ali mi želimo da ova država funkcioniše u miru i stabilnosti. Republika Srpska je mjesto u kojem naši građani ostvaruju svoja najvažnija prava. Iz tog razloga smatramo da je potrebno da se ojačaju njene institucije, a da bi se ojačale institucije, nadležnosti moraju da stanuju tamo gdje je to Ustav rekao", naglasila je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, Republika Srpska se našla u nelogičnoj situaciji da objašnjava cijelom svijetu da je važno da se pridržavamo Ustava.

Cvijanovićka je navela da sve ono što stranci nikad ne bi dozvolili u svojim državama, dozvoljavaju i promovišu u BiH i istakla da je to unijelo dosta frustracija u međusobne odnose u okviru BiH, između konstitutivnih naroda. "Naša vizija BiH je vizija stabilne države u kojoj svako može da ostavruje svoja prava u skladu sa Ustavom, u kojoj niko nikome ne smeta, u kojoj može i treba da se razgovara o svim važnim pitanjima. To treba da bude sve ono čega nažalost danas, 26 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, nema", naglasila je Cvijanovićeva.

Napomena: Nakon analize portala Raskrinkavanje.ba „Slobodna Bosna“ je izbrisala zadnji dio teksta koji je ranije preuzet od Srne i koji nije tačan jer je Bosna i Hercegovina postojala i prije Dejtonskog sporazuma, te se u Ustavu koji je njegov sastavni dio jasno potvrđuje njen međunarodnopravni kontinuitet. Dejtonskim sporazumom njena unutrašnja organizacija jeste promijenjena na način da se država sastoji od dva entiteta, ali BiH je kao nezavisna, suverena i međunarodno priznata država postojala od 1992. godine i nije “stvorena” sastavljanjem dva entiteta 1995. godine.

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...