UMRO OSNIVAČ HDZ-a: Sa Tuđmanom se razišao 1994. godine zbog političkih nesuglasica

Bio je član i šef hrvatske delegacije za pregovore sa lokalnim Srbima u periodu prije i tokom rata.

  • Regija

  • 21. Nov. 2021  21. Nov. 2021

  • 4

Hrvatski političar, bivši saborski zastupnik poznat kao jedan od osnivača HDZ Slavko Degoricija, preminuo je u subotu, 20. novembra, u Zagrebu, nakon kratke i teške bolesti u 91. godini, potvrđeno je iz kruga porodice.

Slavko Degoricija rođen je 18. aprila 1931. godine u Kompolju kod Otočca, gdje je završio osnovnu školu, pa potom gimnaziju koju je također pohađao u Otočcu. Nakon završene učiteljske škole, radio je kao učitelj u više mjesta u Hrvatskoj, a 1953. godine prelazi u Kutinu gdje je živio 23 godine, prenosi Jutarnji list.

U Okružnim komitetu u Kutini obavljao je dužnost sekretara Komisije za istoriju radničkog pokreta, a 1960. godine postavljen je za direktora muzeja i arhiva Narodne revolucije u Kutini, koji je 1963. godine preimenovan u Muzej Moslavine.

Studirao je tokom rata, a 1970. godine završio je studije istorije u Zagrebu. Od decembra 1970. godine do februara 1972. bio je zamjenik gradonačelnika Kutine.

Zbog učestovanja u Hrvatskom proljeću 1971. godine bio je politički proganjan i godinu dana bio bez posla.

Zaposlio se 1973 .godine u Automoto savezu Hrvatske, gdje je radio do 1986. godine, a potom je radio u Saobraćajnom centru do 1990. godine.

Jedan je od osnivača HDZ-a, a u dva mandata na parlamentarnim izvorima biran je za poslanika u Hrvatskom saboru. Bio je predsjednik Općinskog vijeća i predsjednik Kluba zastipnika HDZ-a za sva tri tadašnja vijeća.

U drugoj vladi Republike Hrvatske imenovan je za zamjenika ministra unutrašnjih poslova.

Bio je član i šef hrvatske delegacije za pregovore sa lokalnim Srbima u periodu prije i tokom rata.

Od 1991. do 1994. godine bio je predsjednik Upravnog odbora Ine.

Zbog političkih nesuglasica sa Franjom Tuđman 1994. je napustio HDZ i učestovao je u osnivanju Hrvatskih nezavisnih demokrata.

Autor je knjige “Nije bilo džabe” objavljene 2008. godine, o počecima stvaranja hrvatske države u posebnim pregovorima koje je vodio sa pobunjenim Srbima.

Datum sahrane Slavka Degoricije bit će naknadno objavljen.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...