OSUĐEN ZA IZDAJU, PA POMILOVAN: Preminuo bivši južnokorejski diktator Chun Doo-hwan, bio je u zatvoru zbog...

Policijski i zdravstveni zvaničnici objavili su da je Chun preminuo od posljedica srčanog udara u svom domu u glavnom gradu Seulu.

  • Svijet

  • 23. Nov. 2021  23. Nov. 2021

  • 0

Diktator Chun Doo-hwan koji je izveo državni udar u Južnoj Koreji 1979. godine, preminuo je u 90. godini.

Policijski i zdravstveni zvaničnici objavili su da je Chun preminuo od posljedica srčanog udara u svom domu u glavnom gradu Seulu.

Nakon što je preuzeo vlast poslije državnog udara 1979. godine, Chun se oštro obračunavao sa pristalicama demokratije. Kasnije je bio u zatvoru zbog zločina koje je počinio dok je bio na vlasti.

General Chun došao je na vlast vojnim udarom 12. decembra 1979. godine, nakon smrti diktatora Park Chung-heea. Vojska pod Chunovim vodstvom pokušala je nasilno suzbiti masovne demonstracije koje su počele u maju tražeći demokratiju u gradu Guwangju.

Tokom događaja na demonstrante je otvorena vatra iz vojnih helikoptera, a u intervenciji je poginulo više od 200 ljudi, a povrijeđeno oko 1.800.

Chun je osuđen za izdaju i druge zločine 1996, a pomilovan 1997. godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...