DIREKTOR ELEKTROPRIVREDE BiH O ČINJENICAMA: "Rudar s plaćom ‘izađe’ na 1.800 maraka. Da bi im uvezali staž treba pola milijarde KM"

“Mi smo trenutno u jednoj pat poziciji u kojoj sidnikat ne dozvoljava, niti želi bilo kakve razgovore. Imamo ultimativne zahtjeve koji su nažalost u jednom dijelu potpuno nerealni, koji donose jedan ogroman trošak, kako za Elektroprivredu BiH, tako i za sve rudnike u sastavu koncerna EPBiH”, izjavio je Andelija.

  • Ekonomija

  • 24. Nov. 2021  24. Nov. 2021

  • 7

Direktor Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH Admir Andelija izjavio je da već dva dana predstavnici Vlade FBiH i ovog preduzeća pokušavaju da uspostave komunikaciju i dijalog sa predstavnicima sindikata rudnika uglja da bi na trezven način razgovarali o svim problemima kada je u pitanju funkcionisanje koncerna EPBiH.

“Mi smo trenutno u jednoj pat poziciji u kojoj sindikat ne dozvoljava niti želi bilo kakve razgovore. Imamo ultimativne zahtjeve koji su nažalost u jednom dijelu potpuno nerealni, koji donose jedan ogroman trošak, kako za Elektroprivredu BiH, tako i za sve rudnike u sastavu koncerna EPBiH”, izjavio je Andelija.

Jedan od zahtjeva, koji su istakli rudari na protestu u Sarajevu, odnosi se na “stavljanje van snage jednostrane odluke poslodavca u rudnicima uglja u sastavu Koncerna o primjeni novog pravilnika o radu i pravilnika o radnom učinku”.

“Ono što je ključno jeste odbijanje Sindikata da ispuni potpisane obaveze iz Kolektivnog ugovora i sporazuma od 19. maja ove godine u kojima smo se i mi i Sindikat radnika rudnika Federacije BiH obavezali da izradimo pravilnike o radu i radnom učinku. Čitavo smo ljeto izgubili u tim ‘šumovima u komunakciji’ gdje je sindikat uporno odbijao da u tome učestvuje bez obzira na to što je potpisao”, naveo je Andelija.

Jedna od najvećih dezinformacija koja se čula tokom ova dva dana, prema njegovim riječima, jeste da će plaća kopača biti 570 KM. Andelija je naglasio da to apsolutno nije tačno.

“Plaća kopača po sadašnjem modelu obračuna plaće trenutno iznosi 1.371,4 KM u RMU Kreka, u rudniku Mramor i to je plaća za uposlenika koji ima 15-ak godina radnog staža u RMU Kreka. Po novom modelu obračuna plaće, taj uposlenik će imati plaću od 1.388,5 KM. U jednoj i drugoj varijanti sljeduje naknada za topli obrok koja se isplaćuje u iznosu od 15-ak KM za svaki odrađeni dan, odnosno nešto više od 300 KM na mjesečnom nivou”, ilustrirao je direktor EPBiH dodajući da plaća kopača iz ovog primjera ‘izađe’ na oko 1.800 KM.

Andelija je rekao da Sindikat stalno potencira da je osnovna plaća 570 KM, te da nažalost dosad nisu imali potpunu primjenu kolektivnog ugovora u važećim dokumetima.

(Fena) 

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...