EVROPA OSIGURALA 30 MILIJARDI EURA ZA BALKAN: Ovo su prioritetni projekti u BiH 

Gotovo 30 milijardi eura ukupni je iznos novog sedmogodišnjeg ekonomskog i investicijskog plana Europske unije (EIP) za regiju, koji će u fokusu imati zelenu i digitalnu tranziciju, povezanost i ekonomski rast, a njime će Bosna i Hercegovina imati povijesnu priliku unaprijediti ukupnu ekonomsku situaciju, ali i infrastrukturu. 

  • Ekonomija

  • 24. Nov. 2021  24. Nov. 2021

  • 0

Upravo u cilju upoznavanja s potencijalima ovoga plana, EU je pokrenuo kampanju "#EUiTi - Zajedno možemo" širom regije zapadnog Balkana, a ona će promovirati mogućnosti i prioritetne projekte koji će se realizirati u regiji kao dio ekonomskog i investicijskog plana EU-a za regiju. Ova podrška je bez presedana i ima za cilj pomoći regiji kako bi izišla jača iz pandemije i pružila mogućnosti za budući rast te približiti zapadni Balkan EU-u,  piše Večernji list BiH

Podrška uključuje značajna ulaganja za rješavanje ekoloških i klimatskih izazova, nadogradnju digitalne infrastrukture i povećanje potencijala rasta digitalne ekonomije, održivu saobraćajnu infrastrukturu kako bi se omogućile bolje veze u regiji i s EU-om te prelazak na čistu energiju i postupno ukidanje ugljena, kao i bolje korištenje obnovljivih izvora. 

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, prilika se otvara u nekoliko inicijativa, a među njima je vodeća inicijativa  2 o povezivanju sjevera i juga, a u njoj je planiran završetak 75% glavnog cestovnog koridora sjever - jug koji povezuje glavne gradove srednje Evrope, preko Sarajeva do Luke Ploče. Također se planira unaprjeđenje željezničke veze duž istog koridora. Vodeća inicijativa 5 pak predviđa dovršetak interkonekcije za plin BiH – Hrvatska. Inicijativa 8 pak odnosi se na daljnji razvoj digitalne infrastrukture, dok ona broj 9 za cilj ima povećanje iznosa bespovratnih sredstava za potporu privatnom sektoru. Ovakva prilika svakako je poticaj domaćim institucijama vlasti da fokus djelovanja usmjere na provedbu nužnih ekonomskih reformi kako bi realizaciju ovoga europskog plana pratili i adekvatni potezi unutar BiH, a sve u cilju stvaranja dugoročno otpornije ekonomije uz jačanje infrastrukturne osnove.. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...