HLADAN TUŠ IZ FRANCUSKE: Macron stigao u Zagreb, polovni avioni drastično poskupjeli, umjesto 999 miliona eura, morat će ih platiti čak...

Hrvatska od Francuske kupuje 12 polovnih francuskih višenamjenskih borbenih aviona tipa Dassault Rafale F3R,

  • Regija

  • 25. Nov. 2021  25. Nov. 2021

  • 5

Francuski predsjednik Emanuel Macron u srijedu navečer stigao je u Zagreb. Hrvatska od Francuske kupuje 12 polovnih francuskih višenamjenskih borbenih aviona tipa Dassault Rafale F3R, 10 jednosjeda i dva dvosjeda po cijeni od 999 miliona eura koji će biti isplaćeni u pet rata od 2022. do 2026. godine.

No, Rafali su u međuvremenu poskupjeli! Hrvatska će eskadrilu borbenih aviona F3R Rafale platiti 1,1 milijardu eura, a ne 999 miliona eura koliko je iznosila ponuda Francuske na konkursu za nabavku borbenih aviona, piše Jutarnji list.

Hrvatska ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u emisiji Otvoreno govorila je o potpisivanju strateškog partnerstva Francuske i Hrvatske rekla je kako je prvi takav sporazum potpisan 2010. godine u okolnostima kada smo bili kandidati za članstvo u EU.

"Taj je sporazum značio veliku podršku, pa i u javnosti promjenu percepcije o odnosima Hrvatske i Francuske. Danas, 11 godina kasnije Hrvatska, država članice EU, potpisuje novi sporazum o strateškom partnerstvu koji smo danas usvojili na Vladi pa je on i javno dostupan. Sporazum ima važan dio koji se tiče i naše suradnje u međunarodnim organizacijama", kazala je Obuljen Koržinek.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...