"SB" NA PRESSU: CineStar neće prikazati Tanovićev film u svojim kinima, šta je suština problema...(FOTO)

Marjanović se obratio novinarima kazavši kako je riječ o "evidentnoj praksi" te kako domaći proizvod nema mjesta na domaćem tržištu.

  • Kultura

  • 26. Nov. 2021  26. Nov. 2021

  • 0

U Sarajevu je danas održana press konferencija povodom odbijanja Blitz CineStara da u Bosni i Hercegovini prikaže komediju Danisa Tanovića, a u sklopu koje je podrobnije razgovarano o glavnom razlogu neprikazivanja filma.

Blitz Cinestar je nakon nemogućnosti postizanja dogovora o prikazivanju filma "Deset u pola" Danisa Tanovića odbio prikazati ovaj film, zbog čega je u Sarajevu danas organizovana posebna konferencija za medije kojoj su prisustvovali ministar Samir Avdić, premijer KS Edin Forto, producent Jovan Marjanović, scenaristica Elma Tataragić i reditelj Pjer Žalica.

Marjanović se obratio novinarima kazavši kako je riječ o "evidentnoj praksi" te kako domaći proizvod nema mjesta na domaćem tržištu.

"Ovo nije prvi put u slučaju ove kompanije, do sada su najčešće bili citirani komercijalni razlozi za neke filmove koji nisu imali potencijala u tim kinima i možemo reći da se to donekle mora razumjeti. Međutim, ovdje imamo film koji je za publiku i dokazano ih vraća u kina. A zatvorena su mu vrata. Postavlja se pitanje zašto je to tako. To ćete morati pitati njih. U svakom slučaju, to nisu zdrave poslovne odluke", rekao je Marjanović.

Marjanović je podsjetio kako "Deset u pola" neće igrati u više od 50 posto kina u BiH te kako nije zdravo ni što se ovakve poslovne odluke donose van naše zemlje, podsjećajući tako da je Cinestar strana kompanija.

"Ne postoji regulativa koja bi takvu infrastrukturu otvorila domaćem filmu. To je idući korak, o tome treba razgovarati, to treba riješiti. Zaštita domaćih proizvoda na domaćem terenu", rekao je Marjanović dodavši kako se nada da će "Deset u pola" otvoriti put novim filmovima u domaćim kinima.

Novinarima se obratila i predsjednica Udruženja filmskih radnika BiH Elma Tataragić.

"Praviti filmove ne znači da naš posao završava u trenutku kad ih napravimo. Mi filmove pravimo da bi oni došli do publike. Ako ne dolaze do publike - mi ne možemo završiti svoj posao. Ne samo da imamo problema u finansiranju naših filmova, evo sada imamo problem i u dolasku u dodir s našom publikom, koja je pokazala interes da ih gleda. O ovome govorimo od 2014. godine, pričamo o zakonu, o legislativi koja će da reguliše plasman bh. filmova na domaćem tržištu", rekla je Tataragić.

Dodala je kako su se filmski radnici do sada snalazili tražeći prostore i rupe, ali i kako u budućnosti ne mogu nastaviti raditi na ovaj način, piše Klix.

"Sada je potrebno da zakon reguliše i zaštiti naš film i našu umjetnost na domaćem tržištu. Kinematografije poput naše, koje spadaju u one s niskim proizvodnim kapacitetom, se u plasiranju proizvoda oslanjaju na vlastito tržište. Mi sada postajemo onemogućeni i to je zaista alarmantno. Obraćam se kao predsjednica udruženja, scenaristica i profesorica ASU i imam potrebu reagovati radi mladih ljudi u koje ulažemo, a koji će na ovom primjeru vidjeti da nema prostora za njihove filmove - kada do toga dođe", nastavila je.

Premijer Forto je naglasio kako nijedan distributer ne može i neće samostalno odlučivati hoće li bojkotovati prikazivanje određenog filma te kako je riječ o problemu koji se mora riješiti. Ministar Avdić je dodao kako vjeruje da je riječ o nesporazumu za koji se nada da će se uskoro riješiti te da će doći do dogovora kako je prvobitno i zamišljeno.

Blitz CineStar: Film će biti prikazan kada distributer pruži uvjete koji to omogućavaju

CineStar u svom saopćenju podsjeća da, kao vodeći prikazivač u BiH i regiji, kontinuirano podržava lokalnu kinoprodukciju, jer upravo ona daje dodatan poticaj kinotržištu na kojem posluje. U prilog tome ide i činjenica da je publika u Cinestar kinima imala priliku pogledati nekoliko bh. filmova poput: "Quo Vadis, Aida" Jasmile Žbanić, "Scream for me Sarajevo" Tarika Hodžića ili "Epizodu u životu berača željeza" Danisa Tanovića.

"Smatramo potpuno neopravdanim da se trenutno pokušava kreirati pritisak na naš kinolanac, jer film 'Deset u pola' reditelja Danisa Tanovića neće biti na repertoaru najvećeg kinolanca u Bosni i Hercegovini, posebno iz razloga što je svima poznato da je CineStar zainteresiran za prikazivanje Tanovićevog filma, međutim pozivamo distributera da pruži uvjete koji će to omogućiti", navode u svom saopćenju.

Dodaju kako je razlog problema isključivo činjenica da s distributerom nisu uspjeli postići komercijalni dogovor o bitnim elementima igranja filma u kinima, a posebno vremenskog perioda između prikazivanja u kinima i prikazivanja putem drugih medija te raspodjele prihoda.

"Iako postoji višedecenijski svjetski i lokalni standard uobičajenog vremenskog perioda između prikazivanja filmova u kinima, kao premijernog mjesta za prikazivanje filmova, do njegovog prikazivanja putem drugih medija, koje u pravilu poštuju svi distributeri u odnosu na njihove filmove, u konkretnom slučaju distributer nije želio garantirati takav višemjesečni odmak te ga je pokušao skratiti na samo 30 dana. Igranje filma s tako kratkim odmakom ugrožava cijeli dugogodišnji poslovni model kina, a time ugrožava i uspjeh filma u kinima", dodaju.

Ističu kako su pokušali zamoliti distributere filma da se usaglase o ovim uvjetima, no njihov zahtjev je odbijen.

"CineStar je zgrožen što se ovakva komercijalna tema nepotrebno politizira i to posebno nakon što je u posljednjih 10 godina CineStar otvorio 7 novih multipleksa u Bosni i Hercegovini, potaknuo razvoj i modernizaciju kinomreže te zaposlio velik broj ljudi. Međutim, upravo iz razloga visokih ulaganja, CineStar ne može donositi poslovne odluke koje direktno utječu na održivost kina kao premijernog medija za prikazivanje filmova", navode.

Na koncu ističu kako konkretna ekonomska odluka nema veze s Tanovićevim filmom te bi se u istim okolnostima donijela ista odluka da se radi o holivudskom, regionalnom ili bh. filmu.

"CineStar će i dalje nastaviti odgovornu poslovnu politiku i poticanjem prikazivanja lokalnih filmova, no pod uobičajenim i jednakim uslovima prihvatljivim i prikazivaču i distributeru", navode u zaključku.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...